Last news in Fakti

28 Октомври, 2016 15:48 3 165 3

ЧРД, Metallica! (Видео)

  • metallica-
  • металика

Най-великата хевиметъл банда на всички времена е създадена на 28 октомври преди 35 години

Днес е празник за всички почитатели на твърдия рок. Една от най-великите групи (според много хора и най-великата) в жанра има рожден ден.

За Metallica е казано и написано почти всичко. Но на всеки рожден ден е традиция празнуващият да се върне назад във времето и да си припомни най-вече хубавите моменти.

Metallica е създадена в Лос Анджелис, Калифорния, на 27 октомври 1981 г. Основният виновник е 17-годишният датски тенисист Ларс Улрих, който имал хоби да свири на барабани. Малко по-късно към него се присъединява китаристът Джеймс Хетфилд. Останалото е история.

След две години присъствие на ъндърграунд сцената и няколко демо записа, идва 1983-та година. Metallica издават първия си студиен албум „Kill 'Em All“. Само за месеци бандата се превръща във водеща в метъл жанра и през 80-те години следват още три албума: „Ride the Lightning“ - 1984 г.; „Master of Puppets“ - 1986 г.; „Garage Days Re-Revisited“ - 1987 г. и стотици концерти по целия свят.

Триумфът на Metallica е помрачен от гибелта на басиста Клиф Бъртън. Той загива след като автобусът, превозващ групата на турне в Швеция катастрофира. Бъртън умира на 27 септември 1986 г. Останалите членове на Metallica се отървават само със стрес и леки телесни наранявания, но Бъртън се озовава затиснат под автобуса.

През тези години тяхното влияние и глобална известност са ограничени все още само до границите на метъла и групата се води за сравнително посредствена на световната музикална сцена. Причината се крие в това, че въпреки удивителните музикални умения на четворката, те не желаят да комерсиализират творчеството си и категорично отказват да заснемат клипове. Това на практика означава, че песните им не се въртят по известните тогава музикални телевизионни и радио канали.

 

Нещата се променят с албума „...And Justice for All“ OT 1988 г. Епосът „One“, написан по антивоенната новела на Далтон Трумбо „Johny Got His Gun“, е първото парче на Metallica, сдобило се с видеоклип. Клипът не е нещо особено по отношение на качество – той няма за цел да се превърне в средство за масово популяризиране на музиката на групата, а просто да илюстрира песента, и именно в това се крие неговата значимост.

В началото на 90-те Metallica показват на света един напълно нов звук и буквално за броени дни се превръщат в една от водещите групи в света по принцип, независимо от стиловете музика. Това става с издаването на петия студиен албум, който придобива известност като „Черният албум“ (1991 г.) заради чисто черната обложка, като изключение прави логото на групата и змия, които едва се различават от фона. Благодарение на този албум Metallicа заемат 7-мо място като най-продаваната група в историята на САЩ, което продължават да пазят и днес.

Много от феновете обаче са разочаровани от по-комерсиално ориентирания звук на албума, чиито песни започват все по-често да се въртят по радиата и телевизията. Музиката е опростена, включени са и две нетипични за Metallica балади – „Nothing Else Matters“ и „The Unforgiven“. Този албум обаче спечелва и много нови почитатели, които до този момент не са слушали групата. Но определно тази творба запазва тежестта на музиката, присъща на своите предшественици, затова спокойно може да бъде причислена към класиките на групата. През 1991, на фестивала Monsters of Rock в Москва, Metallica свирят пред публика, изчислена на 1.5 милиона.

След ново продължително затишие и три годишно световно турне (групата обикаля два пъти земното кълбо) Metallica издават своя шести студиен албум „Load“ през 1996 година, който силно се различава като стилистика от по-ранните им творби и разочарова част от старите почитатели. Забелязва се рязка смяна на стила, като яростните рифове и бързи сола са заменени от повече блусарски звучащи китари и значително по-мелодични вокали. Много от песните са повлияни от новата гръндж вълна, властваща по това време на музикалната сцена. Доста от тях се сдобиват с клипове. Визията на групата също е променена, косите са къси, дрехите – стегнати и елегантни. Стиловата ориентация е продължена и в „Reload“, издаден 1997, включващ останал материал от предшественика си „Load“.

В световен мащаб групата е продала около 100 милиона сертифицирани копия от своите албуми, а предполагаемите продажби възлизат на около 130 милиона копия. Поради това, а и поради грандиозните турнета продължаващи с години, четиримата музиканти към днешна дата са и едни от най-богатите творци на музика по принцип. Към 2014 година групата държи и един друг рекорд. За първи път в историята на САЩ една и съща група оглавява класациите при продажба на свои 5 поредни албума. Този рекорд става факт през есента на 2008 година, когато излиза деветия албум на групата озаглавен "Death Magnetic".

Основният състав е непроменен от 1983-та година, с изключение на баса, където след това се сменят трима китаристи (през 1986-та година поради смъртта на Клиф Бъртън, на негово място застава Джейсън Нюстед, който напуска през 2001-ва година, поради зачестили спорове с Хетфийлд).

В момента групата включва Джеймс Хетфийлд (вокали, китари), Кърк Хамет (соло китари), Ларс Улрих (барабани) и Робърт Трухильо (бас китара).

През 1999 г. Metallica свирят за първи път у нас – на градския стадионв Пловдив. През 2008-а и 2010 г. изнасят още два концерта, този път на Националния стадион „Васил Левски“ пред около 60 000 на всеки от тях.

Дългоочаквания нов албум на Metallica "Hardwired to Self Destruct" излиза на 18 ноември. Тавата е типичен пример за безмилостния тежък звук на бандата, който им донесе милиони почитатели по целия свят.

Това е първият албум на Metallica от осем години насам. Дискът съдържа 12 песни, а първите два сингъла вече получиха милиони овации от почитателите.

TO BE CONTINUED...

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 YAMAHA

    2 0 Отговор
    ЧРД на най великата банда!
  • 2 Dani

    2 0 Отговор
    Металика за винаги!
  • 3 бат Тольо

    2 0 Отговор
    ДА ЖИВЕЙ!!!!! METALLICA завинаги!!!!