Last news in Fakti

10 Декември, 2016 05:45 7 517 4

Показват уникални снимки от царския архив

  • показват-
  • снимки-
  • царския-
  • архив
Показват уникални снимки от царския архив - 1

Уникални снимки от архива на царското семейство, свързани с историята на Боровец, ще бъдат показани на специална ретро - изложба в хотел в курорта.

Показват уникални снимки от царския архив

Сред тях е фотос на цар Фердинанд с ловни трофеи, на друг той е с първото правителство на Александър Малинов, в което влизат Михаил Такев - министър на вътрешните работи, Иван Салабашев - министър на финансите, ген. Стефан Паприков - министър на външните работи и изповеданията, Никола Мушанов - министър на народното просвещение, ген. Данаил Николаев - военен министър, Андрей Ляпчев - министър на търговията и земеделието, д-р Тодор Кръстев - министър на правосъдието. Снимката е направена след обявяването на Независимостта на България, пред двореца „Ситняково”, 1908 г.

Показват уникални снимки от царския архив

В изложбата са показани още снимки на цар Фердинанд в народна носия, цар Борис и царица Йоанна на ски, царица Йоанна и княз Кирил с дипломата Димитър Станчов и техни близки пред двореца „Царска Бистрица” през 1934г., царското семейство на излет в планината и др. На една от снимките малкият княз Симеон Търновски е на стан в Рила с охранителната рота на Чамкория. Фотосите са от богатия архив на фонд „Цар Борис и Царица Йоанна”-Дворец Врана.

Показват уникални снимки от царския архив

Изложбата се организира по повод 120-та годишнина от основаването на Боровец. Както е известно, в края на 19 век Цар Фердинанд започва строежа на ловната хижа „Царска Бистрица”, която при завършването през 1914г. вече е оформена като малък дворец.

Показват уникални снимки от царския архив

След това вили построяват предприемачи, банкери, офицери от столицата. Така постепенно курортът става предпочитано място за летен отдих. С навлизането на ските в България в началото на 20 век, курортът започва да става привлекателно място и за зимна почивка. До 1942г. мястото носи името Чамкория, когато по предложение на големия български езиковед акад. Александър Теодоров - Балан, то се сменя с Боровец.

Показват уникални снимки от царския архив

В изложбата ще бъдат показани и стари картички, които навремето хората са си изпращали вместо писма. На тях са изобразени различни обекти от курорта, които показват бързото му благоустройство и развитие.

Показват уникални снимки от царския архив

Изложбата ще бъде открита на 17 декември, когато са и тържествата по повод годишнината на Боровец и официалният старт на ски сезона. Тя ще бъде отворена до 31 декември 2016г.

Показват уникални снимки от царския архив


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Явертъуиопч

    12 6 Отговор
    До 1944 е златен период за България. След това нахлуват руснаците и почват убийства и лагери. Извършиха кражба на земята на селяните. Руснаците унищожиха страната ни заедно с българските предатели.

    Коментиран от #4

  • 3 Тодор

    2 4 Отговор
    20 човека,да стоят мирно на едно по.рано дете!Глупости!
  • 4 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Явертъуиопч":

    ... е да де, ама след 44-та селяните ги направиха граждани, дадоха им работа и образование, и възможност да отгледат спокойно поколението си, че дори и това след тях ... и дойдоха капиталистите 89-та и точно те е@@ха м....та на България. Не руснаците! А й както виждаш в момента едрите земевладелци в БГ не са руснаци, нито руснаци са им продавали уж заграбената 44-та година земя. Хайде бъди малко по-точен! Щото стандарта на тия, дето ги гледаш на снимките по-горе спрямо тогавашните селяни, не е бил коренно различен от този на сегашните олигарси спрямо същите тия селяни, или поне малкото останали по селата.