24 Януари, 2012 09:38 1 954 0

Уникален музей застрашен заради кражба

  • подводна археология-
  • китен-
  • климатици-
  • музей
Уникален музей застрашен заради кражба - 1
Снимка: BurgasNews

Цялата експозиция на единствения в страната музей за подводна археология в Китен е застрашена от увреждане, след като вандали откраднаха климатиците, отопляващи залите, алармира ТВ7. Персоналът в музея недоумява как наглите крадци са успели да задигнат скъпата техника при положение, че сградата е на най-оживеното място в центъра на града.

Всички ценни експонати са застрашени. Някои от тях са открити по време на проучвания на потънали кораби и имат висока историческа стойност. Уникалните находки обаче се рушат с всеки изминал ден заради ниските температури в залите на музея. Специалистите са категорични, че заради неподходящите зимни условия, при които културното богатство се съхранява в момента, неговият живот значително ще се скъси.

Климатиците са дарени преди години на община Приморско специално за отоплението на експонатите. Местните са възмутени как може някой да постъпи по този нагъл начин и да се застрашат ценните експонати.

За да бъдат спасени от изчезване ценните находки, кметът на града Атанас Петров обеща да закупи нови климатици за музея. Опасенията обаче за повторна кражба остават, тъй като залата е на първия етаж и техниката е лесно достъпна за крадците.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА