Last news in Fakti

25 Април, 2012 20:02 1 911 0

Книга за руските паметници събра Първанов и Сакскобургготски

  • книга-
  • първанов-
  • сакскобургготски-
  • руските паметници-
  • исаков
Книга за руските паметници събра Първанов и Сакскобургготски - 1
Снимка: БГНЕС

Първата в България презентация по повод завършването на уникален обществен проект – издаване на двутомник „Руските паметници от Освободителна война 1877 - 1878 г.” се състоя днес в София.

Книгата е събрала справочни материали и фотоси за всички паметници на героите от Руска-турската война в България. Изданието вече е предизвикало голям интерес сред общественността от двете страни. Водещ на презентацията бе историкът академик Георги Марков. Участие взеха Негово Превъзходителство посланикът на Руската Федерация в България Юрий Исаков, авторите на предговори към двата тома на книгата – Георги Първанов и Симеон Сакскобургготски.

Нашите отношения с Русия и всички страни – нации, които днес са наследници на тогавашната Руска империя, не бива да са подвластни на конюнктурата. Нашите отношения са скрепени с кръвта на загиналите воини – от Шипка, през Плевен, Стара Загора и навсякъде по тези свети бойни места. Това заяви Георги Първанов, президент на България 2002 – 2012 година,по време на представянето.

По думите на Георги Първанов, днес отношенията ни ще се градят на равноправна, модерна основа и това е факт. Но историята трябва да се чете мъдро и отговорно и този прочит трябва да завещаем на поколенията, посочи Георги Първанов, който е автор на предговора на първия том на книгата.

Според него българинът има силно изострено чувство за историческа памет, независимо от превратностите на времето, независимо от това – кой, кога и как е управлявал. Каквото и да се е случвало, от 1878 година, всяка година по различно време, но с акцент във времето около 3 март, ние изразяваме своята дълбока признателност към воините – освободители.

„Винаги съм твърдял, че народ, който няма историческа памет, едва ли има много бъдеще“, заяви пък бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който дойде на представянето със съпругата си Маргарита. Царят наблегна на благодарността и признателността, която изпитват българите към руския народ.

Заедно с княз Николай Романов, един от малкото преки наследници на династията Романови, Симеон Сакскобургготски е автор на предговор към втория том на книгата.

С кръвта на загиналите руски войници и офицери стана възможно възстановяването на българската държава на картата на Европа. Затова трябва да опазваме техните паметници. Това каза академик Георги Марков, директор на Института по история в Българската академия на науките, на представянето. По думите на академик Марков - в книгата има паметници на българските опълченци, на румънските войници, загинали при Гривица, на други. Но най-много загинали са сред нашите братя руснаци, което личи и от тази книга. Затова смятам, че тази книга трябва да бъде разпространена във всяко читалище. Във всекидневието отминаваме паметниците, сещаме се за тях на 3 март, а те са ни пред очите, посочи академик Марков.

Той припомни и речта на цар Борис ІІІ при откриване на Паметника на свободата. „Въпреки че цар Борис ІІІ има особено отношение към болшевишка Русия, той държи една реч, която е много далеч от политиката, и в която казва: Ние, българите сме русофили, защото тук са загивали руски войници за нашата война“.

По думите на академик Георги Марков, голямата политика на руските императори към топлите морета е едно, но Руско-Турската война е предизвикана от пепелищата на Априлското въстание. Най-големите руски умове са доминирали тогава в руското обществено мнение в защита на българите. Александър ІІ, който е помнил Кримската война, и първоначално не е склонен да воюва, в своя манифест пише, че руският народ ще спаси своите правоверни братя, братя славяни. Горещо препоръчвам книгата, каза академик Георги Марков.

Посланикът на Русия у нас Юрий Исаков изказа най-искрена признателност на българските граждани за опазването на руските паметници. Той допълни:

Независимо от какъвто и да е геополитически контекст, остава ярък подвигът на руските войници, на войниците на различните нации от Руската империя по време на Руско-Турската война от 1877 – 1878 г. Неоспорим факт е, че огромният брой руски войници, в това число - хиляди, които са загинали и са погребани в България, много от тези хора са дошли в качеството си на доброволци. За тях - страданията на българския народ, стремежът на българския народ към свобода, беше не просто изпълнение на заповед, а беше апел на сърцето. Това прави този подвиг наистина свят, подчерта посланик Исаков.

Том 2 на книгата „Руски паметници от Освободителната война”е тригодишната работа на голям колектив от хора - историци, полиграфисти, това е голямо дело не само във време на криза. Бих искал да благодаря на всички. Тази книга е великолепно произведение на полиграфическото изкуство. Приятно е да го вземеш в ръка. Още по-приятно е, че този проект за първи път има измерение в интернет. Едновременно с публикациите на печатното издание, успешно беше завършена и работата по създаване на сайта с руските паметници, където има интерактивна карта на България, която показва къде се намират тези паметници, има снимки какво е тяхното състояние, описание, също така може да се види какво може да бъде направено за тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА