Last news in Fakti

27 Април, 2012 13:57 2 011 0

“Преоткрий България” показва новите си открития във фотоизложба

  • “преоткрий българия”-
  • фотоизложба

58 снимки от исторически паметници обиколени от екипите на експедиция “Преоткрий България могат да видят минаващите през Столичната галерия на открито на Моста на въздишките на НДК от 1 до 15 май 2012 г. Инициативата е част от културните събития във връзка с кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 година.

Това е втората изложба от медийния проект Експедиция “Преоткрий България”, който от три години се развива успешно на страниците на водещи вестници, списания и Интернет-сайтове. Инициативата на Сдружение “Културни проекти” и агенция “Булфото” заснема и описва исторически и археологически паметници, които остават извън медийния шум, заради това, че са добре забравени старини или са новост в работата на археолози и историци.

Експедицията тръгва от ентусиазма на фоторепортера Евгени Димитров и ПР-мениджъра Людмил Каравасилев, които са запалени по посещения до труднодостъпни места със стари крепости и загадки.

Тази година в изложбата зрителите за първи път ще видят подробни фотографии от Кипиловото кале – късноантична и средновековна крепост в Сливенско, която досега е стояла скрита за масовия интерес, въпреки, че е била описана още от Карел Шкорпил. Историческият паметник е удивително запазен в гъстите дебри на Стара планина.

Друг акцент в изложбата са древните светилища. Долменът край хасковското село Хлябово с причудливите си “помещения” и проходи, кромлехът край Долни Главанак, наречен “Българският Стоунхендж”, както и кладенецът-телескоп край трънското село Гърло със сигурност не са достатъчно познати на повечето софиянци и гости на столицата.

Изложбата показва и някои величествени, но забравени  светини от историята ни – крепостта Сторгозия в Плевен, Ловешката крепост, снимана от въздуха, интериорите на най-добре запазеното укрепление на Балканите – крепостта Баба Вида.

Едва ли всички знаят, че в България има все още стотици метри запазени древни римски пътища. Един от тях може да се види на фотоизложбата от експедицията.

Уникално светилище с концентрични каменни кръгове от село Еленово, непознато на друго място у нас, и изучавано от археолога Веселин Игнатов, ще заинтересува и задълбочените учени в тази област.

Официални консултанти на експедицията са проф. Валерия Фол, проф.Христо Матанов и доц. Бони Петрунова, учени със задълбочен подход и модерна визия към историята и археологията. В работата на медийните екипи помагат много регионални археолози, краеведи и журналисти.

Пътуванията на експедицията се осъществяват на удобния и подходящ за такива цели автомобил “Шевролет Каптива”, чието специално оборудване са единствено специализираните гуми за всякакви пътища на BF Goodrich. Въпреки серийното си оборудване в ходовата част, Каптивата се справя с голям успех както на асфалта, така и по черните пътища.

Резултатът от публикациите на експедицията не е само медиен. Два от обектите, за които се писа много, успяха да защитят проекти и да получат финансиране за разкопки и социализация от корпоративни спонсори – Източната могила в Караново и крепостта Лютица, като работата по тях се предвижда да продължава устойчиво през годините.

На откриването на изложбата на 1 май от 18 часа ще присъстват:

Евгени Димитров, председател на Сдружение “Културни проекти» и управител на агенция БУЛФОТО
Людмил Каравасилев, ПР-мениджър
проф. Валерия Фол
проф. Христо Матанов
Илиан Попов, председател на УС на София Ауто
Владимир Тодоров, ПР и маркетинг мениджър на Шевролет България
Петър Аврамов, председател на УС и изпълнителен директор на „ХДИ Застраховане” 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА