3 Май, 2012 12:59 8 939 2

Нов рекорд: 120 млн $ за картина на Мунк

  • едвард мунк-
  • писък-
  • изобразително изкуство-
  • картина-
  • импресионизъм

Нов рекорд за продажба на картина – прочутото платно „Писък“ на норвежкия импресионист Едвард Мунк бе продадено за зашеметяващата сума от 120 милиона долара, предаде Би Би Си. Така Мунк стана най-скъпият автор в историята на търгове с произведения на изкуството, задминавайки картината на Пабло Пикасо „Голота, зелени листа и женски бюст”, която бе купена за 106 милиона долара през май 2010 година.

Още преди началото на дългоочаквания търг очакванията на експертите бяха рекордът да бъде счупен. Причината е, че картината бе единственото оригинално копие, което бе частна собственост. Много пъти въпросът за продажбата на картината е бил поставян, но явно последният се е увенчал с успех.

Пастелната картина от 1895 година бе продадена на неизвестен купувач от аукциона  Sotheby's в Ню Йорк. Наддаването продължи едва 12 минути, а новият притежател на „Писък“ (или "Викът") успя да приключи сделката по телефона.

„Писък“ е един от най-популярните образци на импресионизма. Изображението й се открива върху тениски, плакати, календари и какво ли още не.

Кой би очаквал подобна мрачна, агонизираща картина на крещящ човек, застанал насред мост, да се продаде за толкова пари? Това е измъчен портрет на отчаянието и тревогата на автора. Картината е много личен израз на мрачното настроение на Мунк – може това я прави толкова ценна. Да не говорим, че е една от най-разпознаваемите картини след „Мона Лиза“ на Леонардо Да Винчи.

Преди да бъде обявена за продан, прочутата картината също бе в частни ръце. Бившият й вече собственик е бизнесменът Петер Осен, чийто баща бил близък приятел на твореца. Семейството му притежавало произведението от 30-те години на миналия век.

Иначе Мунк е създал четири версии на „Писък“, като три от тях са собственост на музеи.

В Националната галерия на Норвегия може да се види една от двете оригинални нарисувани с боя версии на картината. Там има и пастелно копие. Предимството на пастелните картини е в по-голяма им експресивност и цветност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ''ценител''

    0 0 Отговор
    Ако автора спокойно бихме го определили като ИДИОТ,
    то купувача гордо трябва да носи определението
    АБСОЛЮТЕН ИДИОТ!....
    Е, разбира се - и маниак,егоцентрист,парвеню и всичко
    друго,което се досетите и което го доближава най-много
    до по-горното......
    Естествено-родните"ценителите"-въшл...ци ще ме оплюят,
    защото и те са от по-горната категория......
  • 2 Петър Петров

    0 0 Отговор
    Абе то като каже някой, че е хубава една картина и всички се съгласяват. Повечето хора са глупави и нямат собствено мнение и вкус. И ние имаме талантливи художници, ама тия надуди европейци не ни ги ценят толкова, защото са българи...