Last news in Fakti

3 Октомври, 2012 13:09 2 398 0

Режисьорката Бина Харалампиева: Обикнах Бай Ганьо

  • бай ганьо-
  • "господин балкански"-
  • бина харалампиева-
  • герасим георгиев-геро-
  • георги данаилов
Режисьорката Бина Харалампиева: Обикнах Бай Ганьо - 1
Геро в ролята на Бай Ганьо Снимка: Симон Варсано

Доскорошната звезда на Сатирата Герасим Георгиев-Геро е новият Бай Ганьо в спектакъла на Бина Харалампиева „Господин Балкански“, чийто премиерни представления са днес и утре в Младежкия театър “Николай Бинев“. Пиесата на Георги Данаилов по безсмъртния текст на Алеко е създадена преди 27 години за 60-годишния юбилей на Георги Калоянчев, който си остава навярно най-популярният изпълнител на колоритния балкански субект.


В актуалната постановка на Младежкия Бойко Кръстанов, нашумял със сериала „Стъклен дом“, е невинния Бодков, който ще се превърне в модерен и ерудиран двойник на духовния си ментор Бай Ганьо. Доайена  Стефан Мавродиев ще видим като проф. Иречек, Вежен Велчовски като Данко Харсъзина, Светослав Добрев като Гочооглу, Александър Хаджиангелов като Дочооглу, младата Лилия Гелева като чехкинчето Марженка и Мариана Миланова като нейната майка.

Режисьорката Бина Харалампиева сподели специално за Facti.bg: “Днес е особено важно да поставяме и да гледаме това произведение, за да спрем да се самооплюваме. Защото онези черти, който по традиция се смятат за наши национални недостатъци може да се окажат наши национални достойнства: Бай Ганьо не е рафиниран подлец, при него няма преднамерено зло, той е находчив и далеч по-симпатичен от някои днешни типажи“. Поне в този позитивен дух е изграден нейният спектакъл. „Вглеждането в нашите уж национални недостатъци е вид самопознание, което може да ни помогне да осъзнаем, че всъщност ме прекрасни“, твърди тя и признава, че работата й над текста я е накарала истински да обикне безсмъртния персонаж на Данаилов и Алеко. 


"Бай Ганьо носи и изразява детската възраст на националните ни недостатъци. Днес той е пораснал и е много по-коварен и неразпознаваем. Затова можем да благодарим на учителите му, по-опитните европейски нации. Но това не ни освобождава от задължението да се вглеждаме критично в себе си", заявява Бина Харалампиева, за която образите в пиесата не са просто типично български герои, а философски категории.

От написването й до днес пиесата на Георги Данаилов тържествено шества по родните сцени. Десетина години тя се игра с успех в Пловдивския театър с Николай Урумов в главната роля под режисурата на Петър Кауков, сегашния зам.-директор на Младежкия. В момента има още две постановки по този текст - в Дупница със сина на Калоянчев - Ивайло, и във Варна с Тончо Токмакчиев, доверява Геро, за когото това може да се окаже ролята на живота.

Сценографията за спектакъла е на художничката Петя Стойкова, оригиналната музика – на композитора Асен Аврамов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА