Last news in Fakti

7 Октомври, 2012 20:02 3 979 0

Археолози откриха край Провадия най-стария град в Европа

  • археолози-
  • провадия-
  • град

Праисторическо селище на повече от 6500 години, което може да се смята за най-стария укрепен град в Европа, откриха археологът проф. Васил Николов и неговият екип край солната мина до Провадия. Той е датиран около 4700 година пр. Хр.


Диаметърът на откритото селище е около 105 м, стената му е била с дебелина близо 3 метра и висока 2,5-3 метра. Според изчисленията на експертите в града са живеели максимално около 300 души. Жилищата в крепостта са били двуетажни. Населението и името на селището не са известни.

Учените са се натъкнали и на необичайно погребение в некропола край най-стария солодобивен център в Европа. В единия от разкритите досега 18 гроба е намерена само горната част на скелет до таза, погребан с почести, полагащи се на издигнат човек. Гръдният кош е бил разрязан и там са поставени ръцете, което според професора като ритуална практика досега няма аналог в света. Намерени са и множество медни предмети и керамични съдове. Датировката на некропола е от късния халколит - 4300-4200 година пр. Хр.

Окончателната датировка на пробите от комплекса, които са взети от германски учени, ще се извърши в Оксфорд и ще е ясна след около година.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА