8 Ноември, 2012 12:30 925 0

Посолството на САЩ събира предложения за опазване на културното наследство

  • посолство-
  • сащ-
  • опазване-
  • културно наследство-
  • посланически фонд
Посолството на САЩ събира предложения за опазване на културното наследство - 1
Вътрешността на църквата "Св. Теодор Стратилат" в Бобошево

Започва събирането на предложения за Посланическия фонд за опазване на културното наследство 2013 г.

Посолството на САЩ в София започва да приема предложения за 2013 г. за участие в конкурентната световна програма за съхранение на културното наследство – т.нар. Посланически фонд за опазване на културното наследство.

Фондът оказва финансова подкрепа за проекти в следните три категории:

• Културни обекти, включително /но не само/ исторически сгради и места, религиозни обекти, паметници и археологически обекти.
• Предмети на културата и колекции от музеи, културни обекти или от други подобни институции, сред които археологически и етнографски предмети, картини, скулптури, ръкописи, фотографски и филмови колекции, както и обща музейна консервационна  дейност.
• Форми на традиционната културна изява, включително традиционна музика, ритуали, знания, езици, танц, драма и занаяти.

Миналогодишните субсидии варираха от 15 000 до 194 000 долара, със средна стойност 66 000 долара за проект.

Максималното времетраене на проекта трябва да е 24 месеца, разделено на два 12-месечни бюджетни периода.

Получателите на субсидии могат да бъдат неправителствени организации, музеи, Министерството на културата или сродни на тях институции.

Посолството приветства подялба на разходите, дарения по същество и други форми на участие във финансирането на проектите.

Крайният срок за получаване на предложенията е 10 декември 2012 г.

Посланическият фонд за опазване на културното наследство е създаден от правителството на САЩ през 2001 г., за да подпомага опазването на културното наследство по целия свят. От 2001 г. Фондът е предоставил субсидии за над 700 проекта в над 120 страни на обща стойност от 36 милиона долара. Всяка година американските посолства по света събират предложения за проекти.

От 2001 г. насам Фондът е предоставил 194 380 долара в подкрепа на български културни обекти. Тази година проектът за консервация на църквата „Св. Теодор” в Бобошево стана шестият проект за опазване на културното наследство в България, субсидиран по тази прграма. Правителството на САЩ дари 38 790 долара за консервацията и реставрацията на църквата от 11-и век. Тази сума бе допълнена със субсидия от 38 000 лева и от българското Министерство на културата.

За подробности относно специфичните изисквания към предложенията и адреса, на който те да бъдат изпращани, може да посетите уебсайта на посолството на САЩ в София: http://photos.state.gov/libraries/bulgaria/231771/PDFs/amb_fund2013.pdf


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА