Last news in Fakti

17 Ноември, 2012 14:10 3 918 4

Италиански учен не вярва, че Провадия е най-древният град в света

  • провадия-
  • град-
  • най-древен-
  • археолози

Италианският седмичник „Панорама“ публикува научна статия, посветена на скорошните значими археологически открития у нас и озаглавена "Най-древният град в света е в България. А може би не".

Материалът разглежда фактите около откритото селище, което датира между 4700 и 4200 година пр. Хр., след което цитира мнението на професора по антична история в Римския университет "Ла Сапиенца" Андреа Кардарели.

Според него Провадия не притежава особеностите, които обикновено характеризират градовете, защото е имала население от едва 350 души. Подобни селища се срещат по света и сред тях би могло да има и още по-стари. Аналогични находки, макар и не толкова мащабни, са откривани близо до Тузла в Босна и Херцеговина или румънската Турда в Карпатите, изтъква Кардарели.

Откритието край Провадия обаче запазва изключителното си археологическо значение и в максимална степен ще допринесе за разгадаване на изпреварващото развитие в онези далечни времена на югоизточната европейска зона, която има основна роля като място за връзка между Близкия и Средния изток и Европа," отбелязва професорът.

"Един град не може да има само няколко стотици жители. Обикновено те са няколко хиляди и освен монументалната гражданска и религиозна архитектура, е необходима силно разчленена социална организация, добре структурирана политическа власт, комплексна обществена йерархия, разделение на труда, което предвижда разнообразни специализирани фигури. Още през 8-то и 7-то хилядолетие пр. Хр. в Близкия изток съществуват големи селища със значително по-развити характеристики от тези на Провадия. Например, Чатал Хююк в Турция е с предполагаеми над 5 хиляди жители, но дори при тази находка археолозите не говорят за "град" и този термин се употребява за центрове в Месопотамия от края на 4-то хилядолетие пр. Хр. Ето защо Провадия не може да бъде смятана за най-древния град в света или дори в Европа," смята професор Кардарели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 shliman

    1 0 Отговор
    този у4ен можеше да посо4ипове4е факти в подкрепа на своите твърдения
  • 2 Правилни доводи

    0 0 Отговор
    Вероятно професора е прав,както и други негови колеги поддържащи мнението му.
  • 3 e-mil

    0 1 Отговор
    Ами то и само Чатал Хююк е достатъчен за да опровергае твърдението че Провадия е най-стар град. Турското селище е по-старо с поне хиляда години и е било с повече жители. А има и още по-стари.
  • 4 бати батев

    0 0 Отговор
    Провадия е селище не град,това е ясно.Най-древния жив град в света е Пловдив,град в който живота никога не секвал от неговото създаване.По стар от РИМ,Троя,Йерусалим.Историята на света е под краката ни и италианския учен го знае най-добре