Last news in Fakti

26 Ноември, 2012 19:27 3 545 0

Турция ще си получи брошката на цар Крез

  • турция-
  • злато-
  • крез

Германия ще върне на Турция златната брошка на лидийския цар Крез, която бе изчезнала през 2006 г., пише „Гардиън“, като се позовава на турското министерство на културата. Според изданието това може да се случи до коря на годината.

Украшението, чиято възраст се изчислява на 2500 години, е част от легендарното „лидийско съкровище“, състоящо се от 363 златни предмета, част от които са били незаконно изнесени от Турция през 60-те години на миналия век. Някои от тях, включително и въпросната брошка, през 80-те години са се оказали в колекцията на нюйоркския музей „Метрополитън“.

След продължителна съдебна битка, през 1993 г. скъпоценностите са върнати в Турция. През 2006 г.  брошката изчезва от музея в турския град Ушак, но кражбата не била забелязана веднага, тъй като оригиналът бил заменен с фалшификат.

Разследването установило, че директорът на музея и негови служители са били съпричастни към похищението на бижуто. Впоследствие той обяснил, че е продал брошката, за да „изчисти“ дълговете си от хазарт. В момента директорът излежава 13-годишна присъда и твърди, че за всичко е виновно лидийското злато, над което тегнело проклятие. Според слуховете, всички седем души, участвали в разкопките на съкровището на Крез през 60-те, са загинали от насилствена смърт или са станали жертва на крайно неприятни обстоятелства.

Цар Крез, за чието баснословно богатство се разказват легенди (595-546 г. пр. Хр.), е бил последния владетел на античната Лидия. По време на неговото управление царството значително разширява територията си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА