Last news in Fakti

10 Януари, 2013 15:10 1 755 0

Марио Варгас Льоса ще посети България през май 2013 г.

  • марио варгас льоса-
  • книга-
  • колибри

Големият писател с нова книга у нас

На 7 януари на пазара излезе нова книга от именития перуански писател и Нобелов лауреат за литература – Марио Варгас Льоса.

„Панталеон и посетителките“ (превод: Емилия Юлзари, цена 16 лв., 240 стр.) е сред най-обичаните, знакови произведения на автора – многократно преиздаван и филмиран, романът представлява безжалостна сатира срещу бюрокрацията и военщината, неистова пародия на лицемерни нрави и порядки. Службата за посетителки всъщност е евфемизъм на публичен дом, създаден да обслужва редници и офицери в труднодостъпната амазонска селва. Със секретната мисия да организира и доставя сексуални услуги на войската е натоварен не друг, а порядъчният капитан Панталеон Пантоха. Специфичното въздействие на романа се дължи на темпераментния ритъм на повествованието, както и на документалните кадри, усилващи визуалния ефект.

Марио Варгас Льоса е сред плеядата внушителни творци на латиноамериканската проза. Льоса е всепризнат чародей на словото – есеист, публицист и ваятел на „дивни образи на съпротива, бунт и поражение на индивида“. Освен като плодовит автор, той е известен с непримиримостта си към произвола на властта - негово политическо кредо остава икономическият либерализъм.

Напомняме, че през изминалата година на българския литературен пазар се появи „Кой уби Паломино Молеро“.

За радост на почитателите му в България, Марио Варгас Льоса ще ни посети през май 2013, обещават издателите от „Колибри”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА