24 Януари, 2013 12:39 1 876 1

БАН представя уникалното издание „Корпус на стенописите от ХVІІ век в България“

  • бан-
  • стенописи-
  • издание-
  • уникално-
  • книга

На 25 януари 2013 г. от 17:30 часа в галерия „Академия“ на Национална художествена академия ще бъде представено уникалното издание „Корпус на стенописите от ХVІІ век в България“, което е резултат от дългогодишен проект в Института за изследване на изкустватa - БАН.

Целта на изданието е да документира – словесно и образно, църквите на територията на днешна България със стенописи, създадени в рамките на седемнадесетото столетие. В „Корпуса на стенописите от ХVІІ век в България “ са включени 46 цялостно или фрагментарно запазени стенописни ансамбли. Така той се явява единствена по своята пълнота и обхват документация на българското стенописно наследство от това време, се казва в съобщение на БАН.

Авторите на отделните части са водещи специалисти в изследването на поствизантийското изкуство: Александър Куюмджиев, Бисерка Пенкова, Георги Геров, Елка Бакалова, Иванка Гергова, Иван Ванев, Маргарита Куюмджиева, Цвета Кунева и Юлиана Бойчева. Редактори са Бисерка Пенкова и Цвета Кунева, повечето фотографии са дело на Иван Ванев, а предпечатът – на Майя Лачева.

Изданието, както и голяма част от теренните проучвания през годините, са осъществени с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания”.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 петър тричев

    0 0 Отговор
    от къде мога да купя книгата