Last news in Fakti

2 Април, 2013 18:32 1 575 0

Изложба за Света Петка в Етнографския музей

  • музей-
  • изложба-
  • троян

Гостуваща изложба „С преклонение към Св. Петка“ на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян ще бъде открита в четвъртък (4 април) от 17.00 ч. в залите на Етнографския музей в столицата.

Експозицията е посветена на една от най-обичаните и почитани християнски светици – Петка Търновска, покровителка на град Троян. Тя проследява образа на светицата в църковното изкуство и в народните вярвания. Образът, който познаваме от иконописа, е представен от изображения на Св. Петка от XІX и XX в. Най-старото сред тях е икона от 1839 г., дело на Атанас Минчов от с. Батошево, Севлиевско. Чрез старопечатни книги, в които е поместена служба за празника на светицата – Петковден, е отделено внимание и на църковното богослужение.

Как Св. Петка присъства в дома на българина е вторият аспект в изложбата. Той включва информация за обредните хлябове, които носят нейното име, връзката й с предхристиянските вярвания, образа ù на покровителка на дома, семейството, децата.

Място е отделено и на изследванията, посветени на култа към светицата на Балканите, както и на живописни места, свързани с нейния образ и име.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА