Last news in Fakti

4 Април, 2013 13:54 3 422 0

Български онлайн каталог търси заглавия сред 2 милиона книги

  • онлайн-
  • каталог-
  • търсене-
  • библиотеки

Единен онлайн каталог дава възможност за търсене на заглавия на книги, списания, архивни материали и други библиографски данни сред почти 2 милиона записа, съобщиха за Факти.бг авторите на проекта.

Търсенето е абсолютно безплатно и е достъпно за всеки чрез Свободния каталог НАБИС /nalis.bg/, създаден от Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система“.

Идеята за каталога е развита още през 2008 г., а през следващата започва неговата реализация, като в момента вече е налична пълната му функционалност.

Главната цел на проекта НАБИС е създаването на единен своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България, който да дава възможност за интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на тези библиотеки, както и достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси и до предоставяните от тях услуги през общ портал. До момента 27 библиотеки са се включили в проекта, като мрежата на участниците постепенно и постоянно се разширява.

Издирването и ползването на библиографски източници, нужни на учени, преподаватели, студенти и специалисти във всекидневната им работа, е трудно и отнема много време. Проектът за Сводния каталог НАБИС решава тези проблеми буквално с един клик, затова неслучайно авторите на проекта са избрали за свое мото „Клик към знанието“.

„Живеем във време, когато технологичните постижения постоянно навлизат в изследователската работа и обучението, когато нараства потребността от качествени информационни услуги, при все по-силна конкуренция между различните научни и образователни институции и ние трябва да бъдем максимално адекватни на тези тенденции. Сводният каталог постига това“, смятат от фондацията.

Екипът е доволен, че когато представят идеята за създаване на национална академична библиотечно-информационна система през 2009 г., проектът печели доверието на фондация „Америка за България“ и тя решава да го финансира.

Учредители на Фондация НАБИС, която развива проекта за Сводния онлайн каталог, са Централната библиотека на БАН, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Американският университет в България. В съвета на експертите на фондацията участват зам.- директорът на Бодлеанската библиотека в Оксфордския университет Ричард Овъндън, директорът на университетската библиотека в Харвард и професор в същия университет Робърт Дарнтън и Диана Маркъм от Конгресната библиотека на САЩ.

До момента екипът на фондацията е работил приоритетно по създаване на информационната система и интегриране на ресурсите на присъединилите се към проекта академични библиотеки в страната. Мрежата вече е отворена към всички желаещи да се присъединят академични, университетски и технологично готови за това обществени библиотеки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА