Last news in Fakti

16 Април, 2013 12:41 2 303 0

Изложба показва холограми на съкровища от тракийската гробница край с. Мезек

  • холограми-
  • изложба-
  • тракийска гробница-
  • с. мезек

Изложбата „Холограми на съкровищата от тракийската гробница при с. Мезек” ще бъде представена от 18 до 20 април във фоайето на Българската академия на науките. Официалното откриване е в четвъртък от 11.00 часа. На него ще присъства и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Експозицията показва холографски копия на намерените през 1931 г. предмети от тракийската гробница край село Мезек. Те датират от ІV-ІІІ в.пр. Хр. Оригиналите се пазят в музея на Националния археологически институт на БАН, който ги предоставя за холографиране.

Холографските копия ще бъдат поставени в тяхната автентична среда – „дромуса” (коридора на гробницата). На практика такава експозиция се прави за първи път в световната практика.

Холограмите са изработени от създадената към Института по оптически материали и технологии „Акад. Й. Малиновски” (ИОМТ) на БАН фирма „ХОЛОБУЛ” ООД, за приложение на научни разработки, в съвместен проект с община Свиленград „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще”, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. на Европейския съюз.

Колекцията, която се представя на изложбата, се състои от 14 холограми, създадени по метода на руския учен акад. Юрий Денисюк. Използвана е нанокомпозитна холографска емулсия, създадена в бившата Централна лаборатория по оптичен запис и обработка на информацията – сега част от  ИОМТ.

Представянето на холографски копия на артефактите, открити в българските земи, дава възможност за популяризиране на богатото ни културно-историческо наследство и съхраняването му за поколенията.

Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението на акад. Йордан Малиновски, патрон на ИОМТ.

Организатори на изложбата са Община Свиленград, „Холобул” ООД при Института по оптически материали и технологии „Акад. Й. Малиновски” (ИОМТ) на БАН, Националният археологически институт с музей на БАН.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА