24 Април, 2013 11:32 2 422 0

Диригент получи Голямата награда "Стоян Камбарев" за полет в изкуството

  • стоян камбарев-
  • награда-
  • диригент-
  • страцимир павлов-
  • деси тенекеджиева

Носителят на Голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2013 стана феноменалният диригент, композитор и инструменталист Страцимир Павлов. Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като най-престижната награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България.

Страцимир имаше честта да получи прекрасната бронзова статуетка лично от   Йорданка Фандъкова – кмет на София на стилна и впечатляваща официална церемония на 22 април в Sofia Live Club. Тя сподели своето вълнение да присъства на това събитие и да връчи наградата на един достоен и вдъхновяващ млад човек, който в началото на вечерта получи номинацията си от един от българските символи - двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева и културолога и член на Фондацията Георги Лозанов.

Председателят на УС на Фондация „Стоян Камбарев” Деси Тенекеджиева сподели, че за нея и за приятелите й от Фондацията е истинска привилегия в това бездуховно време да могат да подадат ръка на най-младите талантливи български артисти. Новината на вечерта беше  създаването на Академия „Стоян Камбарев”,  в която  всички номинирани и отличени през годините ще могат да обменят опит, да творят заедно и да получават професионални съвети на известни автори от света на изкуството.

Видимо развълнуваният и неочакващ наградата (парична премия от 3000 лева и бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов)  маестро Страцимир Павлов благодари за признанието и цялото прекрасно преживяване: „Много е важно да получиш оценка за това, което правиш, в точния момент, а сега е точно такъв момент в моя професионален живот” и завърши с едно искрено „Обичам ви!” към децата от своя прекрасен  „Gospel Chorale”, след което седна зад рояла и всички заедно с барабаниста Валери Ценков, изпълниха няколко много емоционални песни, с които развълнуваха препълнената зала.

Главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян връчи специална награда от свое име и от името на банката, която подкрепя младите герои в изкуството, на провокативния визуален артист Велизар Димчев.  Наградата включва и покана към него да реализира свой проект в галерията за съвременно изкуство „УниКредит Студио“, както и издаване на луксозен каталог на изложбата.

Вeлизар Димчев пък в замяна подари на банкера своя робот Franki с молбата да се грижи за материалното и духовното му благополучие.  По-рано младият художник получи номинацията си от един интересен тандем - неповторимата Татяна Лолова, която както винаги магнетизира публиката, и от Йосиф Камбарев - синът на култовия режисьор.

Водещ на вълнуващата церемонията за поредна година беше журналистът  от Дарик радио и истински приятел на Фондацията  Драгомир Симеонов, а актрисата Койна Русева потопи публиката в емоционалния си спомен за работата си със Стоян Камбарев и неговите „малки режисьорски тайни”.

В концерта участваха утвърденият и любим джаз певец  Васил Петров, младата звезда Дивна, 12-годишният класическия китарист Георги Димитров – Жожо, както и самите номинирани „Gospel Chorale” и Иво Желев, който изпълни екслузивно за многобройната публика първият си сингъл „Hollywood” с джазмена Васил Пармаков и китариста Мирослав Иванов.

Деян Барарев получи своята номинация от кинооператора и член на Фондацията Иван Тонев, който обяви, че продуцентът на събитието NOVA FILM дава възможността на Деян да направи пост-продукцията на новия си филм в студио ARS Digital и така двете компании стават копродуценти на следващия му проект. Младият кино-режисьор, нашумял с филма „Ботев е идиот”, не скри вълнението си, а освен това получи и още една изненада – два снимачни дни на декор по негов избор в професионалното киностудио на UFO-България. 

Пишещият актьор Васил Дуев получи номинацията си от театроведа, културолог и член на УС на Фондация „Стоян Камбарев” Кремена Димитрова и също си тръгна с неочаквана награда – тя дойде от Браян Търнър, маркетинг-директор на BULGARIA MALL, а именно да реализира свой проект там.

„Ангелите на Касиел”- Иво Желев и Силвия Станоева, получиха като специална награда официално предложение от продуцента и член на Фондацията Димитър Гочев да участват като актьори  в някой от следващите филмови и телевизионни проектите на Camera и Sia Advertising, пред одобрителния поглед на ментора си Касиел Ашер Ноар.

Именно в това се състои и основната мисия на Фондацията за изкуство - да подкрепя проектите и идеите и да подпомага  професионалната реализация на младите творци, номинирани за престижната награда не само кампанийно, а за в бъдеще. Има смисъл да се занимаваш с изкуство, още повече ако има кой да те забележи и да ти даде криле да полетиш. И Фондация „Стоян Камбарев” за пореден път доказа това.

Всички номинирани и участници в концерта получиха като подарък незабравим уикенд в луксозните хотели “Princess”,  „Банско Роял Тауърс” и „Перун Лодж”, както и комплимент от специалната селекция на винарска изба „Братя Минкови”. На класното вино се насладиха и всички гости, които опитаха и от продукти на Интерснакс и Девин.

Сред многобройните гости и верни приятели на Фондацията се откроиха зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов, Малина Едрева, политиците Красимир Велчев и Петя Раева, бизнес дамата Катя Роуз, която се присъедини към партньорите на събитието и направи мил благотворителен жест към благородната кауза, актрисата Весела Казакова, композиторът Момчил Колев със съпругата си Анна, писателката Людмила Филипова, арт-директорът Мариета Ценова, бизнесдамите Анелия Петкова и Мая Цакова със съпруга си Енчо Косев, синоптичката Деси Банова, Мис България Ваня Пенева, художникът Дари и  още много представители от артистичния ни и бизнес елит.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА