18 Май, 2013 10:39 4 394 0

"Азбука в града" за 24 май

  • "азбука в града"-
  • книга-
  • буквите-
  • милена бойкова-терзийска

Книга за буквите запознава децата с градски обекти и понятия

"Азбука в града" за 24 май - 1
Милена Бойкова-Терзийска

"Познай буквите и своя град,
стани със знанието богат".

Втората книга на "Мирфея" е посветена на Празника на българската просвета и култура и излиза в навечерието на 24 май.  “Азбука в града" представя стихове за знакови обекти от градската среда /като ескалатор, блок, музей, паваж, театър.../, започващи с определена буква от азбуката ни.

Изданието на "Мирфея" слага начало на новата образователна поредица "Буквите", предназначена за малки ученици. То отваря две важни врати за младите читатели - тази на грамотността и другата - на познанието за места или понятия в града. Книгата развива и креативността - децата могат да дорисуват или оцветят образите.

Авторът Милена Бойкова-Терзийска, дългогодишен културен журналист, пак обръща поглед към словото за деца. Илюстрациите на стиховете са рисувани от студентката по специалност "Книга и печатна графика" в Националната художествена Академия - Мила Янева.

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г.

Милена Бойкова М.-Терзийска завършва българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Като студентка започва да отразява арт събитията за в. "Демокрация" и остава 6 г. в културния отдел на ежедневника. Работи като репортер и редактор в седмичника "Кеш", туристическо и автомобилно списание, сътрудничи на медии като "Мениджър", "Мода" ... Във в. "Новинар" работи 3 години, последната от които е завеждащ отдел "Култура". Като редактор подготвя и броеве на списанието за бременност и майчинство "9 месеца".

Печели журналистически награди на столичните галерии "Витоша" и "Леседра", приз от Националния конкурс за детска поезия "Стоян Дринов", Панагюрище. След близо 15 години журналистически опит Милена подготвя концепция за детски римувани творби, вдъхновени от собствената й дъщеря. "Отключва" издаването им с приказката си в стихове "Заключената памет на принцесата". А сега открива и поредица "Буквите".

"Човек на словото съм – филолог и журналист с дълъг опит в различни медии. Майчинството обаче ме отведе в една друга словесна вселена – тази на литературата за деца. Написах поредица римувани творби на различни теми - стихотворно въведение в основите на познанието и социалната среда: от приказки с поука през гатанки до азбучни произведения. И се очерта цялостна концепция", споделя Милена, която като автор и издател, ще се опита да отвори нови хоризонти за младия читател. "Това е трудно, но благородно начинание и се надявам да срещна подкрепа по пътя.Радвам се, че втората ми книга е оценена и подкрепена от Столична програма "Култура", допълва тя. 

"Азбука в града", изд. Мирфея, ще бъде представена на 22 май пред ученици в Столичната библиотека.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА