Last news in Fakti

20 Юни, 2013 16:27 2 845 0

Europeana събира първите 100 години на фотографията

  • europeana-
  • международен проект-
  • архиви-
  • библиотеки-
  • музеи
Europeana събира първите 100 години на фотографията - 1
Площад "Света Неделя", около 1910 г.

EuropeanaPhotography е международен проект, финансиран от Европейския съюз, в който участват 19 институции от 13 европейски държави. Началото му е поставено на първи февруари 2012 г., а продължителността му е до края на януари 2015 г.

Названието е абревиатура на фразата “Европейски хранилища на колекции от дигитализирани стари фотографии с историческа стойност” (EUROPEAN Ancient PHOTOgraphic vintaGe repositoRies of digitAized Pictures of Historical qualitY), а целта – да интегрира в Европейската дигитална библиотека Europeana ункални и качествени дигитални изображения от първите сто години на фотографията (1839–1939).

Проектът и едноименният консорциум обединяват престижни европейски архиви, библиотеки и музеи и предоставят достъп до внимателно подбрани колекции от ценни, интересни и красиви снимки от изключително динамично време, наситено с разнообразни художествени, социални и политически събития.

За разлика от другите изображения в Europeana, фотоколекциите на EuropeanaPhotography имат за цел да представят развитието на фотографията като изкуство и занаят, като техника, идеи и начин на отразяване на промените в обществения и в личния живот. Съдържанието е организирано тематично в четири групи: места, личности, събития и тенденции. Повече подробности за проекта могат да се видят на сайта му:http://www.europeana-photography.eu/.

Фондация НАБИС участва в проекта с 15 000 изображения, предоставени от български архиви, библиотеки, музеи и частни колекции. Сред тях има фотографии на пейзажи, сгради, инфраструктурни обекти, на политици, юристи, военни и писатели, както и на обикновени хора и семействата им.

Част от подколекциите са посветени на промените в градския и селския живот и на начина, по който са засегнати от политически сътресения (Балканските войни и Първата световна война) и природни катаклизми (Чирпанското земетресение от 1928 г.). Има и снимки, свързани с образованието, здравеопазването, спорта, всекидневието.

До момента Фондация НАБИС е сключила договор със следните институции:

Регионална народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив (предадени и публикувани са 592 снимки)
Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново (предадени и публикувани са 70 снимки)
Национален исторически музей (предадени и публикувани са 166 снимки)
Регионален археологически музей – Пловдив
Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян
Център за исторически и политологически проучвания на НС на БСП (предадени и публикувани 265 снимки)
Фондация „Елена и Иван Дуйчеви”
Общински културен институт „Музей за история на София”
Дирекция „Военно-исторически музей” – Плевен (предадени и публикувани са 81 снимки)
Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” (предадени и публикувани са 89 снмки)
Нов български университет
Държавна агенция „Архиви”
Дирекция на Природен парк Витоша
Български червен кръст
Институт за исторически изследвания при БАН
Регионален исторически музей "Акад. Йордан Иванов"
Регионална библиотека "Емануил Попдимитров"

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА