Last news in Fakti

22 Юни, 2013 15:44 2 889 0

Светилището в "Хауза" впечатли Стоянович

  • светилището-
  • "хауза"-
  • впечатли-
  • стоянович
Светилището в "Хауза" впечатли Стоянович - 1
Снимки: БГНЕС

Министърът на културата д-р Петър Стоянович остана възхитен от видяното на разкопките край Капитан Андреево. На 21 юни той и заместник-министрите на културата Велислава Кръстева и Васил Василев дойдоха на място, за да се запознаят с откритото светилище в местността „Хауза“, съобщи "Старият мост".

По време на визитата си Стоянович категорично заяви, че Министерството на културата е готово да съдейства активно за завършване на археологическите проучвания на обредния комплекс. Ще поискам среща и с турския си колега, за да обсъдим по-нататъшни съвместни действия по този обект, сподели още министърът.

Както „Старият мост“ пръв писа, изключително интересна находка тук е установеното при спасителните разкопки трасе от широко известния в древността и през по-късните епохи римски път Виа Диагоналис, който продължава и в Турция.

Петър Стоянович съобщи също, че на 19 юни се е срещнал с представители на Министерството на финансите. Те поели ангажимент необходимото допълнително финансиране на археологическите проучвания да бъде осигурено от Световната банка, така че разкопките да завършат успешно.

По време на визитата си обаче, министърът на културата, заяви също, че няма как строежът на автомагистрала „Марица“ да бъде преустановен заради откритите артефакти. Не е възможно и аутобанът да бъде изместен, защото е в много напреднала фаза, остават едва 450 метра. Единственото, което може да се направи на този етап, е да бъде отпуснато допълнително време за приключването на спасителните разкопки. Част от светилището остава извън трасето на магистралата, което за в бъдеще може да се използва за атракция за преминаващите от тук.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА