Last news in Fakti

7 Август, 2013 11:20 7 417 0

Паднали принцеси или приказките не са това, което бяха

  • фотография-
  • канада-
  • приказки-
  • принцеси-
  • паднали принцеси

Проваленият брак на Снежанка, алкохолизмът на Пепеляшка и затлъстяването на Червената шапчица: Серия цинични снимки показва принцесите от приказките как живеят нещастно завинаги

Паднали принцеси или приказките не са това, което бяха - 1
Снимки: Дина Голдщайн

Може би смятате, че всички приказки завършват със щастлив край, нещо като: „...и заживели щастливо до края на дните си.“ Да, обаче един фотограф оспорва тази традиция чрез серия впечатляващи снимки за съдбата на приказните героини след ... края на историята.

Какво всъщност се случва с принцесите от добре познатите ни приказки, за които сме сигурни, че след фразата  „...и заживели щастливо до края на дните си“ те наистина живеят щастливо.

Фотопроектът на канадската фотографка Дина Голдщайн е наречен „Паднали принцеси“ и показва как Снежанка, Пепеляшка, Покахонтас, Ясмин и други емблематични приказни героини се поддават на трагични съдби, включително рак, алкохолизъм и нещастен брак. Този проек е от преди няколко години, но е актуален и днес.

"Моите Паднали принцеси са плод на дълбоката лична болка, която бушува в мен и се изправя срещу щастливите приказни мотиви, с които сме захранвани още от детството си," обяснява родената в Тел Авив, Израел, фотографка.

Идеята била вдъхновена от болната от рак дъщеря на Голдщайн, която много харесвала приказките.

"Двете събития се сблъскаха и това ме накара да се чудя как ли ще изглежда принцесата, ако тя трябваше да се бори с болестта, с финансовите трудности или с процеса на стареене," разказа фотографът. "Започнах да си представим какво може да се случи на принцесите в по-късен етап от живота им. Естествено, че ще трябва да се справят с предизвикателствата, пред които всички съвременни жени се сблъскват."

Първата „жертва“ на Голдщайн е Рапунцел в наши дни, която е загубила цялата си скъпоценна коса заради химиотерапия.

На друга снимка, самотната и тъжна Снежанка стиска две плачещи деца, докато друго я дърпа за роклята, а четвърто пълзи по пода. Тя е жертва на нещастен брак. Чаровният принц на заден план гледа телевизия и пие бира вместо да помогне с децата.

Дори историята на Пепеляшка има трагичен край. Тъмен образ на руса принцеса я показва как седи с наведена глава в мрачен бар, държи чаша, а група мъже я загледат. 

Модерната версия на Червената шапчица е по-дебела, отколкото би трябвало да е малкото момиченце с червена пелерина. На снимката тя върви из гората, засмукала през сламка газирана напитка и държи в ръка кошница за пикник за бързо хранене, символ на епидемията от затлъстяване днес.

Фотографът е снимал изображенията на различни места около Ванкувър, включително депо за отпадъци, където Принцесата от приказката за граховото зрънце е кацнала на върха на купчина от дюшеци и има за цел да отправи послание за замърсяването на света.

Красивата Бел от Красавицата и Звяра е изобразена легнала на хирургическата маса за поредната кървава разкрасителна процедура.

В класическата история, Покахонтас намира любовта в лицето на британския заселник Джон Смит. Но в съвременния прочит на госпожа Голдщайн, тя гледа телевизия сам-сама в тъмна стая, заобиколен от десетки котки.

И любимата на Аладин принцеса Жасмин е изобразена в средата на военна зона като модерен войн, носещ огнестрелно оръжие и препасана с муниции. Това е една от най-противоречивите снимки, тъй като някои обвини фотографа, че нейната  близкоизточна принцеса е изобразена като терорист. Напротив, "Тя е воин, бори се на фронтовата линия, точно както толкова много жени днес в Ирак," обясни г-жа Голдщайн.

Не са пощадени и Спящата красавица, която спи непробудно в старчески дом, докато нейният принц седи и я чака да се събуди.

Или русалката Ариел, която е затворена в обществен аквариум.

Приказките не са това, което бяха и може би никога вече няма да са същите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА