Last news in Fakti

21 Декември, 2022 13:57 2 165 2

Откриха значима за християнството погребална пещера в Израел на над 2000 г. (ВИДЕО)

  • саломе-
  • акушерка-
  • християнство-
  • погребение-
  • гроб-
  • гробница-
  • пещера-
  • израел

Смята се, че гробницата принадлежи на една от акушерките, изродили бебето Исус

Откриха значима за християнството погребална пещера в Израел на над 2000 г. (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелските власти разкриха "една от най-впечатляващите погребални пещери", откривани някога на територията на страната, предаде Франс прес, цитира БТА.

Находката датира от около 2000 години и е наречена "Гробницата на Саломе", една от акушерките присъствали на раждането на Исус, според някои течения на християнството.

Обектът е открит преди 40 години от крадци на антики в гората на Лахиш, разположена между Ерусалим и ивицата Газа. Това води до археологически разкопки, които разкриват огромно преддверие, свидетелстващо според археолозите за важността на погребалната пещера.

Мястото, където са намерени кутии с кости, включва няколко помещения, както и ниши, издълбани в камъка. Според Израелската служба за антики това е една от най-впечатляващите и със сложна конструкция пещери, открити в Израел.

Пещерата отначало е използвана за еврейски погребални ритуали и е принадлежала на богато еврейско семейство, което е посветило много усилия на подготовката ѝ", казва източника.

По-късно пещерата се превръща в християнски параклис, посветен на Саломе, за което свидетелстват кръстовете и надписите по стените, отнасящи се до нея.

"Саломе е загадъчна фигура", казаха от Израелската служба за антики. "Според християнското (православно) предание акушерката във Витлеем не е могла да повярва, че е помолена да изроди бебето на девица, ръката ѝ е изсъхнала и е оздравяла едва когато е държала люлката му.

Култът към Саломе и използването на обекта продължават до девети век, след мюсюлманското завоевание, посочват от Израелската служба за антики. "Някои от надписите са на арабски език, докато вярващите християни продължават да се молят на мястото".

При разкопките на преддверието с площ 350 квадратни метра са открити щандове на магазини, които според археолозите са предлагали глинени лампи.

"Намерихме стотици цели и счупени лампи, датиращи от осми или девети век", казват ръководителите на разкопките Нир Шимшон-Паран и Цви Фирер. "Лампите вероятно са били използвани за осветяване на пещерата или в религиозни церемонии по начина, по който днес се раздават свещи в гробниците и църквите", допълват те.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ззззз

    4 1 Отговор
    Според еврейските археолози даже Саломе е изродила и Господ. Еврейските артефакти винаги са по-по-най от всички останали по света.
  • 2 Соваж бейби

    2 1 Отговор
    Интересното е какво скрил император Константин когато приема христянството?за втори Рим и цензурата му е известна той е давал одобрение какво да се запази и какво не, от написаното !По ме мъчи мистерията какво крие българската земя ,и как така още няма нищо на яве ?