Last news in Fakti

23 Януари, 2023 11:57 5 737 6

Като по филмите: Откриха уникален древен свитък в Египет

  • египет-
  • свитък-
  • откритие-
  • археология-
  • история-
  • находка

За пръв път от един век насам учените правят подобно откритие

Като по филмите: Откриха уникален древен свитък в Египет - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

В Египет откриха непокътнат 16-метров древен папирусен свитък – първата по рода си находка за последния век, съобщава изданието Egypt Independent, цитирано от "Фокус.

Откритието е направено в археологическата зона на населено място на 25 км южно от Кайро, където се намира древният некропол на столицата на Старото царство, град Мемфис.

Папирусът съдържа текстове от Книгата на мъртвите и скоро ще бъде изложен в музей.

По-рано в хода на разкопки в Египет група учени от Института по археология на Чешката република откриха скривалище с материали за балсамиране от 26-ата династия на египетските фараони (685-525 г. пр. н. е.).


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    15 1 Отговор
    Интересно.....а още по интересно ще бъде , ако свитъкът бъде прочетен ,и огласят текстовете от тази книга !

    Коментиран от #5

  • 2 Гошо мексиканеца

    2 0 Отговор
    Многобройни фалшиви артефакти се създават през деветнайсети и двайсети век след Христа. Това може и да е чо-модерна изцепка! Технологиите се развиват.
  • 3 От студиото на Индиана Джоунс

    0 0 Отговор
    Добре се развивате момчета (момичета и т.н.) ! Браво!
  • 4 ХайлХимарс

    1 0 Отговор
    Като се научите на възлово писмо което е наш патент, обадете се.
  • 5 Соваж бейби

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Това са магически заклинания, заклинания, молитви - написани с времето от свещеници. Между молбите, които трябва да бъдат рецитирани към божествата, има и конкретни песни - и разбира се, описание на съдбата, която очаква мъртвите идеализиран рай или горящ ад.Крадците не винаги знаят какво търсят освен ако не искат да въскреси някоя мумия .Свитъците не са истински,верният текст написан по ковчега .Били за обладани от живота на Земята и за връщане или прераждане ....Книгата на двата пътя /мъртвите/ показва двата възможни пътя за мъртвите, единият речен, другият земен, да се постигне прераждане. Най ме мъчи въпроса защо не допускат ловци на духове и тестове с новите гаджети. Даже имам хипотеза че техните души е възможно да лоши демони на Земята ...
  • 6 Вещ

    2 0 Отговор
    Душите са енергийна сила. Ако душата на човек е освободена по насилствен, неестествен, жесток и нелеп начин, то тя може да се върне да си отмъсти на виновните във вид на демон. Този процес вече върви като трансформация и трансплантация на нов вид енергия за прочистване на демонизирани те и обсебени, които избиват под въздействие на демони. Има обратно действие с прочистване. Празно няма. Каквото правиш, това ти се връща.