Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 21:30 1 349 3

В Испания откриха две откраднати рисунки на Салвадор Дали

  • салвадор дали-
  • рисунки-
  • испания-
  • полиция

Те са сътворени от сюрреалиста през 1922 г. за илюстриране на книгата "Las Gracies de Emporda" по искане  на автора Пере Короминес

В Испания откриха две откраднати рисунки на Салвадор Дали - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанската полиция откри две рисунки от сюрреалиста Салвадор Дали, откраднати миналата година в Барселона, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Задържани са трима братя на възраст 50, 53 и 55 години и са иззети двете рисунки, направени от Дали през 1922 г. за илюстриране на книгата "Las Gracies de Emporda" по искане на автора Пере Короминес.

Иззети са и други произведения на изкуството, включително графики на испанския художник Жоан Миро, луксозни часовници и ценни монети и банкноти.

Рисунките - два тъмни селски пейзажа, нарисувани върху кафява хартия - са заверени от фондация "Гала-Салвадор Дали", която притежава правата върху произведенията на покойния художник, съобщиха от полицията.

Каталунската полиция твърди, че тримата братя са се насочили специално към домове в района на Барселона с произведения на изкуството и колекции от монети и други антики.
Полицията е задържала още двама души за притежание на крадени стоки.

Тримата предполагаеми крадци са освободени под гаранция преди съдебен процес, а другите двама са освободени до началото на процеса.

Иззети са и две творби на художника Пако Сола, 55 луксозни часовника, сребърни и златни писалки, бижута и няколко колекции от монети и банкноти от различни времена и държави.

Предполага се, че предметите са от серия кражби, извършени от няколко месеца.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    2 1 Отговор
    Борисов не държи платна на Дали в къщата си в Барселона,но е ценител на творчеството му.Сюреализмът е в кръвта на Толупа

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 бушприт

    0 0 Отговор
    Салвадор Дали-Или.