Last news in Fakti

13 Септември, 2013 16:06 3 394 0

Ованес Торосян дебютира като режисьор в Театър "Възраждане"

  • театър "възраждане"-
  • спектакъл-
  • премиера-
  • новия сезон-
  • ованес торосян-
  • тея сугарева

Най-миниатюрната сцена събира интригуващи млади имена за новия сезон

Невидимото – в душите, в живота около нас, в непрекъснато променящия се свят, ще бъде темата на новия творчески сезон в Камерен театър „Възраждане“, който отсега нататък има намерение да дефинира с отделно мото всеки свой предстоящ сезон.

Тази и следващата година в сградата на Столична библиотека на площад „Славейков“ ще поставят някои от най-интересните млади имена в родната режисура – Тея Сугарева, Васил Дуев, Стилиян Петров. На сцената на „Възраждане“ ще се преквалифицира в режисьор и актьорът от Народния театър Ованес Торосян, нашумял с участието си в поредица успешни бг филми. Интригата ще поддържа и предложението на опитния Георги Михалков, както и на директора на театъра - режисьора Владо Петков, оставено за десерт.

Маратонът започва със спектакъла „Робин“ по пиесата на театроведа Анна Топалджикова, който ще бъде представен премиерно утре вечер от 21.30 ч. – навръх Нощта на театрите. В него талантливата Тея Сугарева („Мъртви души“ в Сатирата, „Зазиданите“ в Младежкия) работи с актьора Леонид Йовчев („Хамлет“) и група току-що завършили студенти на проф. Снежина Танковска от НАТФИЗ начело с Христо Ушев (лице на „Сфумато“ за 2012 и носител на наградата „Златен кукерикон“ за 2013). Спектакълът, на ръба на реалното и сюрреалистичното, фиксира едно болно общество в повратната точка, в която то застива между забравата и компромиса.

Ованес Торосян ще режисира „Дневникът на един луд“ по Гогол като моноспектакъл на друг дебютант – актьора Георги Гоцин, а премиерата е предвидена за 28 септември. Двата проекта са външни продукции по програма „Път на младите“.

Театър „Възраждане“ ще генерира първата си собствена продукция за сезона с новата пиеса на известния руснак Пьотър Гладилин („Другият човек“, „Нощна пеперуда“), като екипът все още уточнява с автора под какво заглавие ще се появи на родния Бродуей творбата му. Засега е „Фотоапарати“, ще я поставя Стилиян Петров, а в актьорския състав са Мариана Жикич, Георги Златарев, Донка Аврамова, Филипа Балдева, Боян Младенов и др. Премиерата ще е през януари догодина.

Човекът от Земята“ от Джеръм Биксби по едноименния филм ще се появи като спектакъл на Георги Михалков с участието на звездите на трупата Свежен Младенов, Георги Златарев, Мариана Жикич, Роберт Янакиев, Ивет Радулова, Даниел Цочев, Яна Кузова, подкрепени с гастрола на едно известно лице от сцената и филмовия екран, което обаче засега остава тайна за публиката. Спектакълът предлага сложни теми в максимално лека и атрактивна „опаковка“, като прелита през 14 000 години човешка история.

Младият Васил Дуев, номиниран за своя проект „Самотни персонажи“ за „Икар“, „Аскеер“ и наградата на фондация „Стоян Камбарев“, сега ще реализира все още непоставяната пиеса на поставяния и в САЩ Иван Димитров „Извънземно“. В нея ще играят Мариана Жикич, Свежен Младенов, Яна Кузова, Димитър Захариев.

В края на сезона режисьорът директор Владо Петков, работил в Канада и Франция, вероятно ще изненада почитателите на най-миниатюрния театър в България с мегапродукция по класика на Михаил Булгаков. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА