19 Септември, 2013 14:22 5 928 0

Рибният буквар вече е в интернет

  • рибният буквар-
  • интернет-
  • набис-
  • каталог

Той е сред възрожденските заглавия в най-големия библиотечен онлайн каталог у нас

„Буквар с различни поучения” е само едно от многобройните възрожденски заглавия, които могат да бъдат открити в най-големия библиотечен онлайн каталог у нас – Своден каталог НАБИС. Става дума за добре познатия „Рибен буквар” на Петър Берон.

„Интересът към изданието е голям, особено в дните около началото на учебната година. Това е първият новобългарски учебник и много от учителите искат да го покажат на своите възпитаници. Първото му издание е направено през 1824 г. в Брашов. Неговият автор, възрожденецът Петър Хаджи Берович, тогава е бил на 29 години”, обясни Динчо Кръстев, изпълнителен директор на Фондация „НАБИС”.

В сайта www.nalis.bg има вход към електронния библиотечен каталог и там може да се види дигитално копие на първото издание, представено успоредно с оригиналното съдържание. Букварът се състои от предисловие, 8 раздела, обръщение към читателя и приложение от 12 рисунки на животни. Интересен факт е, че в Рибния буквар няма илюстрации на риби, а само на кит и делфин и че именно те са дали неговото популярно название.

В Своден каталог НАБИС може лесно и бързо да бъде намерена библиографска информация за книги, периодика и други издания сред над 2 милиона библиографски записа. С началото на новата учебна година се увеличава търсенето на различни читанки, аритметики, истории и букварчета, учебници по езици, класически пиеси и романи, най-старите от които са дигитализирани.

Създателите на проекта вярват, че всеки потребител би могъл да открие търсеното от него заглавие, защото електронната база данни постоянно се увеличава. „Нашият каталог е полезен и за учениците, които през www.nalis.bg само с един клик могат да намерят много полезни учебни помагала, както и произведения, разглеждани в часовете. Голяма част от тях са вече дигитализирани, а ако не са – потребителите могат да разберат от коя библиотека могат да ги заемат” – допълни Събина Анева, заместник изпълнителен директор на Фондация „НАБИС”.

В навечерието на 15 септември интерес за читателите – малки и големи, представлява и дигиталната колекция от стари фотографии на тема „Образование”, която е достъпна на следния линк: http://digitool.nalis.bg:8881/R?func=collections-result&collection_id=1298. Това е само малка част от големия масив от снимки, събирани от различни институции и частни лица в цялата страна и подготвяни от Фондация „НАБИС“ по проект EuropeanaPhotography за ъплоуд в Europeana.

Учредители на Фондация „НАБИС“, която развива проекта за сводния онлайн каталог, са Централната библиотека на БАН, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Американският университет в България. Финансирането е осигурено от фондация „Америка за България“.

В момента в проекта НАБИС участват почти 30 библиотеки от цялата страна и така предоставят достъп до своите електронни каталози. Главната цел на проекта – споменатият своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България, дава възможност за интегрирано търсене в каталозите на тези библиотеки, както и достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси, до дигитални обекти и услуги през общ портал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА