Last news in Fakti

23 Юни, 2023 09:10 2 377 6

С творба на Иван Вукадинов Ватиканските музеи отбелязват 50 г. от създаването на Колекцията за модерно и съвременно изкуство (ВИДЕО)

  • иван вукадинов-
  • художник-
  • папа франциск-
  • ватикана-
  • изложба

Папа Франциск ще посрещне във Сикстинската капела около 100 съвременни художници дошли от цял свят специално за събитието

С творба на Иван Вукадинов Ватиканските музеи отбелязват 50 г. от създаването на Колекцията за модерно и съвременно изкуство (ВИДЕО) - 1

На 22-и юни вечерта в 18.00 часа във Ватиканските музеи бе открита Юбилейна експозиция с десет подбрани творби от Колекцията за модерно и съвременно изкуство на престижния най-стар музей във света.

През 1973 г. папа Павел VI кани известни и утвърдени художници и артисти със заявката, че връзката между Църквата и изкуството никога не е спирала и обявява началото на създаване на Колекция за модерно и съвременно изкуство.
Малко по-късно Иван Вукадинов участва в изложба с картината „В памет на героите“ (Чили) в галерия Маргутина в Рим. Монс. Маки, личният секретар на папа Павел VI, прави официална заявка от името на папата за откупуване на творбата. Художникът Иван Вукадинов приема, но българското правителство забранява и за да възпрепятства предложеното впоследствие дарение от артиста на Ватиканските музеи я обявява за художествена ценност от национално значение.

С творба на Иван Вукадинов Ватиканските музеи отбелязват 50 г. от създаването на Колекцията за модерно и съвременно изкуство (ВИДЕО)

Преди две години художникът Иван Вукадинов споделя с приятели желание да изпрати евентуално потърсената от Ватикана преди 50 години творба. Оказва се обаче че, към днешна дата Ватиканките музеи, които годишно посрещат над 6 милиона посетители имат строг режим на приемане на нови творби в колекциите си и не се приемат творби на живи автори. Българското посолство във Ватикана поведе преговори и след едногодишни преписки и съдействието на близки на художника и на министерство на културата и на външните работи картината на Иван Вукадинов бе предадена официално на Ватиканските музеи.

Иван Вукадинов бе един от десетте автори избрани да представят в Юбилейната експозиция историята на Колекцията за модерно и съвременно изкуство на Ватиканските музеи пред света.

На откриването пред няколко хиляди гости, говориха префектът на министерството на културата и образованието на Ватикана кардинал Жозе Толентино де Мендонса, директорът на Ватиканските музеи Барбара Ята и кураторът на Колекцията за модерно и съвременно изкуство изкуствоведа Микол Форти.

С творба на Иван Вукадинов Ватиканските музеи отбелязват 50 г. от създаването на Колекцията за модерно и съвременно изкуство (ВИДЕО)

С творба на Иван Вукадинов Ватиканските музеи отбелязват 50 г. от създаването на Колекцията за модерно и съвременно изкуство (ВИДЕО)

Картината на Иван Вукадинов изработена с античната техника енкаустика е разположена в музея за египетско изкуство на Ватиканските музеи.

Днес, 23 юни, папа Франциск ще посрещне във Сикстинската капела около 100 съвременни художници дошли от цял свят специално за събитието.

С творба на Иван Вукадинов Ватиканските музеи отбелязват 50 г. от създаването на Колекцията за модерно и съвременно изкуство (ВИДЕО)

Вижте част от събитието във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянски

    2 1 Отговор
    Ментално изкривен социализъм, да блокира дарението на картината на капитолийските музеи. Каскет до каскета майноле и така до днешни дни нула напредък и развитие.
  • 2 Точка Омега Последни Времена

    0 0 Отговор
    Покайте се сатанисти, докато е време.
  • 3 Соваж бейби

    1 3 Отговор
    По принцип съм голям ценител на изкуството ама това на нищо не ми прилича!Онова нещо на стената не разбирам мумия ли е или Мандальореца от Междузвезни войни по вероятно второто липсва Гругу.Кръста е най ужасният от всички до сега и без това не го харесвам .Аматьори липсва Бански в тази изложба на не таланти
  • 4 Христо

    4 1 Отговор
    Най-после нещо истински стойностно! Чест за България!
  • 5 цербер

    1 0 Отговор
    С творба на Иван Вукадинов ватиканските музеи отбелязват.....Папа Франциск ще посрещне В Сикстинската капела около 100 съвременни художници...На 22-ри юни- вечерта в 18.00 часа във ватиканските музеи бе открита "Юбилейна експозиция" с десет подбрани творби от "Колекцията за модерно и съвременно изкуство" на престижния ,най-стар музей в света.

    Коментиран от #6

  • 6 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "цербер":

    За съжаление в този музей има интересни неща и книги!Но показаната картина Изкуственият интелект ала Мандалорецът /възможно е Д. Лукас да съди за плагиатство или процент от печалбата ако види картината/още в първият момент това видях леко изменена надолу като египетска мумия и пресъздаване на много злато около това нещо/ни креативно ни нищо/Кръста е визуално направен като първите роботи в анимацията липсва само разговорен агент робот /чатбот/, способен да имитира човешко поведение за да води разговор с потребител,публика в галерия чрез платформа или приложение.Мога и още ама не ща да пиша че ще стане плачевно