Last news in Fakti

8 Ноември, 2013 17:10 1 243 0

Мистерията се разкрива: Пабло Неруда не е бил отровен

  • чили-
  • пабло неруда-
  • смърт

Нобеловият лауреат най-вероятно е починал от рак, както се твърдеше

Чилийският нобелов лауреат, поетът Пабло Неруда, не е бил отровен. Това заявиха съдебни експерти, които изследваха останките му, пише Би Би Си.

Резултатите бяха обявени след повече от шест месеца тестове, направени от 15 чилийски и чуждестранни експерти.

Поетът с леви убеждения умира през 1973 г., ден след военния преврат, който издигна генерал Аугусто Пиночет на власт.

Тялото на Неруда бе ексхумирано през април, за да се установи дали той е починал от отравяне, както много хора, включително шофьорът му предполагаха.

Неруда, който почина на 69 години, е бил близък приятел на сваления чилийския президент Салвадор Алиенде.

"Не открихме следи от химически агенти", каза Патрисио Бустос, директор на чилийската Съдебна служба, в петък. Той потвърди, че анализът на останките на поета подкрепят официалната версия, че е починал от рак.

Шофьорът на Неруда, който е и негов личен асистент, Мануел Арайа поддържаше версията, че поетът е бил отровен. Той многократно разказвал как носителят на нобелова награда за литература му се обадил от болницата и му казал, че се чувства болен, след като му е била поставена инжекция в корема.

Чили започна разследване на твърденията на г-н Арая през 2011г.

Подозренията бяха подкрепени от чилийската комунистическа партия, която заяви, че Неруда не е проявявал нито един от симптомите, свързани с напреднал стадий на рак на простатата, от каквото се твърди, че е починал. Според тях военното правителство се е страхувало, че Неруда ще отиде в Мексико и от там ще води кампанията срещу режима на Пиночет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА