Last news in Fakti

14 Септември, 2023 14:32 2 617 4

Откриха повече от 200 праисторически пещерни рисунки на 24 000 години в Испания (СНИМКИ)

  • пещерни рисунки-
  • пещерни хора-
  • пещера-
  • испания-
  • археология-
  • палеонтология-
  • откритие

Откритието се смята за революционно в югоизточната част от страната

Откриха повече от 200 праисторически пещерни рисунки на 24 000 години в Испания (СНИМКИ) - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС/ EPA

Испански археолози откриха значим обект с палеолитно пещерно изкуство на югоизточното испанско крайбрежие, съобщи ДПА.

Рисунките са на животни - коне, елени, бикове. В пещерата Кова Донес в Миларес, близо до Валенсия, има повече от 200 изображения и гравюри на най-малко 24 000 години. Тя е с дълбочина 500 м., информира БТА.

Въпреки че мястото е добре познато на местните жители и туристите, рисунките остават неизвестни до откриването им от изследователите от университетите в Сарагоса и Аликанте, които са свързани с университета в Саутхамптън.

Аитор Руис-Редондо, старши преподавател по праистория в Сарагоса и Саутхамптън, казва: "Когато видяхме първия нарисуван зубър (изчезнал див бик), веднага осъзнахме, че той е важен. Въпреки че Испания е страната с най-голям брой обекти на палеолитно пещерно изкуство, повечето от тях са съсредоточени в северната част на страната. Източна Иберия е област, в която досега са документирани малко от тези обекти."

Учените са документирали повече от 100 мотива за своето изследване, което е публикувано в списание "Античност", като са потвърдени най-малко 19 изображения на животни. Много от тях са направени необичайно с помощта на глина.

Те мислят, че откритието, направено през юни 2021 г., е най-важният обект на палеолитно пещерно изкуство в региона, който може да се похвали с най-голям брой мотиви, открити в Европа след Атксура (Биская) през 2015 г.

"Животните и знаците са изобразявани просто чрез плъзгане на покрити с глина пръсти и длани по стените", добавя Руис-Редондо.

Изследователите вярват, че в пещерите ще бъдат открити още произведения на изкуството, тъй като проучванията им продължават.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 11 Отговор
    Нашите скални рисунки от Магурата ги рисува лично Людмила Живкова с бандата окултисти на поредната пещерна оргия. Мадърският конник идваха да го копат каменоделци от Лубянка 2.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.