Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 10:57 1 124 2

Изчезна скулптура на Роден за 3 млн. паунда от музея в Глазгоу

  • роден-
  • скулптура-
  • изчезна-
  • музей-
  • глазгоу-
  • огюст роден

"Буржоа от Кале" не може да бъде намерена никъде

Изчезна скулптура на Роден за 3 млн. паунда от музея в Глазгоу - 1
Снимка: Shutterstock

Статуя на френския скулптор Огюст Роден, част от известната му група "Буржоа от Кале", в момента не може да бъде открита в художествените колекции на Глазгоу, съобщиха от музея.

Гипсовата скулптура, закупена от музеите в Глазгоу от художника през 1901 г., е била изложена в парка Келвингроув от 25 юни до 30 септември 1949 г., според Glasgow Life, организацията, която отговаря за много от културните обекти в шотландския град. Но оттогава изглежда е изгубена, съобщи „Гардиън“.

Според Comité Rodin, който поддържа каталог на творбите на художника по света, двуметровата скулптура представлява Жан д'Аир, една от фигурите в групата от Кале.

Директорът му Жером льо Блей заяви, че изчезването е "достойно за съжаление, но трябва да се разглежда в контекста на времето", тъй като през 40-те години на ХХ век гипсовите творби не са предизвиквали голям интерес. По негова оценка стойността на творбата днес би била около 3,5 млн. евро.

Бронзовите статуи на шестимата буржоа на Кале, посветени на жертвите на местните високопоставени личности по време на обсадата на северния френски град от английските войски по време на Стогодишната война, са поръчани от общината и открити през 1895 г. По света съществуват многобройни бронзови и гипсови версии на статуята, пише БТА.

Според Glasgow Life липсващата статуя е "претърпяла щети" по време на изложбата на открито през 1949 г. Comité Rodin смята, че тя може да е претърпяла същата съдба като друга статуя на художника, изобразяваща Йоан Кръстител, която е била изложена по същото време в Келвингроув. Тя се счупила и останките ѝ се съхраняват в Ресурсния център на музея в Глазгоу. Льо Блей се надява, че останките от "нелокираната" творба могат да бъдат открити по същия начин в архивите на по-късна дата.

Според "Таймс" от шотландските музеи са изчезнали още около 1750 предмета, включително златни монети, свързани с кралица Мери I Шотландска, управлявала през XVI век. Британският музей също наскоро призна за кражбата на хиляди предмети от своите запаси, което предизвика оставката на неговия директор.

Музеят на Уелс, институцията, която управлява седемте национални музея в Уелс, е открил, че му липсват 2000 предмета, според Би Би Си. Организацията твърди, че много от предметите може просто да са били погрешно поставени или класифицирани и че те могат да бъдат открити в хода на проверката на инвентара.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соваж бейби

    0 0 Отговор
    Пълни глупости нищо не е изчезнало !Някой малоумен милиардер е решил да си сложи в двора или вътре в къщи,клуб М са от луд по луд и доказателство че глупостта няма граница.Именно в такива имения има уникални картини които са продадени ,скрити от хората не са в музеи,както и оригинал на практика не знаем в музеите какво гледаме може би всичко е копие.Се кефят някъкви нещастници които хабер няма от изкуство или ценител ами просто ей така за комплексите си като плаща на гниди които си затварят очите и толерират такива неща.
  • 2 Асан

    1 0 Отговор
    Сигурно е в нашта маала!