Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 13:30 1 056 1

Един (не)обикновен концерт на Националния оркестър в Солун

  • софийска филхармония-
  • концерт-
  • гърция-
  • солун-
  • найден тодоров

Емоционалната гръцка публика награди с дълги овации и викове „Браво“ Софийските филхармоници за концерта им в Солун на 22 октомври

Един (не)обикновен концерт на Националния оркестър в Солун - 1
Снимки: Виктория Вучева/Софийска филхармония

Емоционалната гръцка публика награди с дълги овации и викове „Браво“ Софийските филхармоници за концерта им в Солун на 22 октомври.

Програмата, подготвена от маестро Найден Тодоров, включваше „Празнична увертюра“ от Веселин Стоянов, „Валс“ от Равел и „Картини от една изложба“ от Мусоргски (оркестрация на Равел) – съвместно изпълнение със Солунския държавен оркестър.

Още след първото произведение публиката демонстрира своя възторг от българските филхармоници, които представиха шедьовъра на Веселин Стоянов в нетрадиционен прочит, демонстриращ всички добри страни на състава. Маестро Найден Тодоров изгради „Валс“ на Равел с внимание към всеки детайл и защити замисъла на автора да превърне „салонната музика“ в метафора на срива на идеалите от епохата на романтизма.

Очаквано „Картини от една изложба“, представени от двата оркестъра, предизвикаха взрив от аплодисменти. Софийската филхармония и Солунският симфоничен оркестър зазвучаха в пълен синхрон още на първата репетиция, а удоволствието от съвместната им работа се усещаше във всеки един миг на сцената. Десетте картини дадоха възможност на музикантите да разгърнат цялата си виртуозност.

Концертът е част от програмата „Солун-София: Балкански мост на културата“ и закри 58-то издание на фестивала „Димитриус“. Сред публиката бяха зам.-министърът на културата Виктор Стоянов и директора на Солунския държавен оркестър Симос Папанас.

Гръцките музиканти ще върнат визитата в София на 17 декември, когато заедно с Националния филхармоничен хор ще представят емблематичната Девета симфония на Бетовен, в концерт, посветен на рождения ден на композитора.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Благой от СОФстрой

    2 0 Отговор
    Респект и поздравления за симфониците от София и Солун, за съжаление подобна имформация не касае феновете на кючеци и сръбско турбо които са болшинство на териториятаБеГЕ!