Last news in Fakti

3 Декември, 2013 18:14 4 822 0

Изложба за 100-годишнината на Павлето

  • изложба-
  • нхг-
  • георги павлов-павлето-
  • картини

Експозицията включва 80 картини и рисунки, както и стихове на художника

Изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на големия български художник Георги Павлов-Павлето се открива на 5 декември от 18 часа в Националната художествена галерия (НХГ). Честването е организирано от Националния музей на българското изобразително изкуство с финансовата подкрепа на Министерството на културата и със съдействието на СГХГ, Историческия музей в Чипровци, художествените галерии в Сливен, Бургас, Пловдив, Стара Загора и Казанлък и частни колекции. Експозицията включва 80 картини и рисунки, както и стихове на художника. 

Георги Павлов е роден в Чипровци на 31 август 1913 г. През 1940 г. завършва Художествената академия при проф. Борис Митов и още с първите си изяви се откроява като художник с модерно виждане за живописта в жанровете на пейзажа, натюрморта и портрета. Свързваме творчеството на Павлето преди всичко с пейзажите от София, в които водещо е лиричното усещане.  

Развитието на живописния му език тръгва от сложните монохромни гами към звучните дисонанси на чистите цветове в по-късните му творби. Той е не само художник, но и поет. Първите си стихотворения написва още в ученическите години. Издава стихосбирките „Вятър над Огоста” (1985) и „Когато кестените спят: рисунки и стихове“ (1993).

Георги Павлов рисува непрекъснато, а от 50-те години на ХХ век работи активно и като редактор. Автор е на монографии за големи български художници и в редица статии популяризира световното изкуство.

Неговото търсещо око избира не само най-красивите места в родината – Созопол, Мелник или Несебър, но и такива всепризнати притегателни точки за живописците от цял свят, като Венеция, Париж или Алжир... Характерни особености на натюрмортите му са добре обмислената композиция, отчетливо изградената форма, хармоничното съчетание между детайла и цялото.

Изложбата продължава до 9 февруари 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА