Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 05:04 1 328 3

"Анатомия на едно падане" триумфира на наградите "Сезар" ВИДЕО

  • анатомия на едно падане-
  • сезар-
  • филм-
  • награда-
  • жустин трие

Режисьорът на лентата Жустин Трие стана едва втората жена в историята на френското кино, отличена със "Сезар" за най-добър режисьор

"Анатомия на едно падане" триумфира на наградите "Сезар" ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Съдебната драма "Анатомия на едно падане" на режисьорката Жустин Трие триумфира на 49-ите награди "Сезар" на френската Академия за филмово изкуство, които бяха раздадени на церемония в зала "Олимпия" в Париж, съобщиха АФП и eлектронното издание на в. "Монд", цитирани от БТА.

Продукцията спечели наградата в категорията за най-добър филм. Освен това Трие стана едва втората жена в историята на френското кино, отличена със "Сезар" за най-добър режисьор. Досега само Тони Маршал беше печелила приза през 2000 г. за филма си "Салон за красота "Венера".

От 11 номинации екипът на "Анатомия на едно падане" си тръгна от зала "Олимпия" с общо шест статуетки.

Сандра Хюлер получи отличието за най-добра актриса за ролята си в "Анатомия на едно падане", а Арие Уорталтер печели "Сезар" за най-добър актьор за ролята си в "Процесът Голдман".

Адел Екзаркопулос взе приза в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля за превъплъщението си във филма "Винаги ще виждам лицата ви". "Сезар" за най-добър актьор в поддържаща роля спечели Суон Арло за участието си в "Анатомия на едно падане". Той не присъстваше на церемонията и колежката му Сандра Хюлер получи статуетката вместо Арло.

"Анатомия на едно падане" спечели наградата за най-добър оригинален сценарий, който е създаден от Трие и партньора ѝ Артюр Арари, както и за най-добър монтаж. Шестте награди "Сезар" са поредното признание за филма, който получи възторжени отзиви от критиката и публиката и вече спечелил множество награди в чужбина, припомня в. "Монд". Продукцията вече спечели две награди "Златен глобус", както и БАФТА.

"Анатомия на едно падане" има пет номинации за "Оскар", като отличията предстои да бъдат раздадени на 10 март в Лос Анджелис. Възходът на "Анатомия на едно падане" започна от фестивала в Кан м.г., където режисьорката Жустин Трие спечели "Златна палма".

Фентъзито "Животинското царство" на режисьора Тома Кайе, коeто имаше най-много номинации - общо 12, получи пет статуетки "Сезар" на церемонията в зала "Олимпия", сред тях за най-добри визуални ефекти, костюми, оригинална музика.

Режисьорът Кристофър Нолан и актрисата и режисьор Аниес Жауи получиха почетни награди за цялостното си творчество. Марион Котияр връчи статуетката на Нолан, а Жауи получи своята от Жамел Дебуз. С тази седма награда тя е актрисата с най-много отличия "Сезар", отбелязва "Монд".

По време на церемонията актрисата Жудит Годреш произнесе реч за сексуалното насилие, разкривайки тъмната страна на френската киноиндустрия."Ние сме в светлините на прожекторите. В зората на нов ден. Можем да решим, че мъжете, обвинени в изнасилване, не трябва да имат право да командват в киното", каза тя в словото си.

"Това определя тона… Не може да се пренебрегне истината, защото не става въпрос за твоето дете, за твоя син или дъщеря. Не може да имаме такава безнаказаност, отричане и привилегии… Ние трябва да даваме пример", продължи актрисата.

Наскоро Жудит Годреш обвини двама френски режисьори - Беноа Жако и Жак Доайон, в изнасилване и сексуално посегателство, когато е била тийнейджърка. Актрисата официално подаде жалба по-рано този месец, а двамата режисьори отхвърлят обвиненията.

След обвиненията на Годреш и други актриси решиха да разкрият публично, че са били жертви на сексуален тормоз. Сред тях са Изилд Льо Беско, Анна Муглали.

Наградите "Сезар", смятани за френския еквивалент на "Оскари"-те се връчват от френската филмова академия от 1976 г. и са наречени на автора на статуетката - скулптора-авангардист Сезар Балдачини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    1 0 Отговор
    Благодаря Ви
  • 2 Фикус

    0 0 Отговор
    Тая Трие пък за какво ни Трие? Сигурно в банята с изтривалката.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.