Last news in Fakti

11 Март, 2024 12:31 758 0

90 г. от рождението на Крикор Азарян, НДК празнува с моноспектакъла „Ива е онлайн“

  • ндк-
  • крикор азарян-
  • моноспектакъл-
  • ива е онлайн-
  • рождение-
  • памет

На 15 март Крикор Азарян щеше да навърши 90 години

90 г. от рождението на Крикор Азарян, НДК празнува с моноспектакъла „Ива е онлайн“  - 1
Снимка: БГНЕС

С авторския моноспектакъл „Ива е онлайн“ Националният дворец на културата, съвместно с Фондация "Проф. Крикор Азарян и Театър 199 "Валентин Стойчев", ще почетат рождението на големия театрален режисьор Крикор Азарян. Събитието се организира с подкрепата на Министерството на културата и ще се състои на 15 март, когато незабравимия Коко, както го наричат близките му хора, щеше да навърши 90 години.

Постановката е с участието на Ива Тодорова, студентка на професора, а режисьор е Стоян Радев. Със спектакъла се възобновява традицията, започната през 2015 г., според която всяка година учениците и приятели на Азарян отбелязват раждането му със специално събитие и споделят спомени и случки, свързани с него.

След представлението Фондация „Проф. Крикор Азарян” отново ще връчи награда за ярко постижение в театралното изкуство, като носителят ѝ до последно се пази в тайна.

Зала 2 „Азарян“ в НДК ще посрещне публиката с обновен облик и отново ще приеме името Театър Азарян, както беше известна последните години. Пространство ще продължи да се използва активно за отдаване под наем на продукции, свързани със сценичните изкуства – театрални, танцови и музикални спектакли, за каквито е създадена и самата залата, убедени са от новото ръководство на Националния дворец на културата. Техният стремеж е тя да заживее пълноценен живот и програмата ѝ да бъде разнообразна и богата през цялата година, както и да продължава да съхранява духа и енергията на емблематичния творец, чието име носи.

„Тази игра става с взаимна любов и вяра. Колкото повече любов и вяра, толкова повече творческа лудост и радост от процеса.”, това е един от паметните цитати, завещани от Азарян и принцип, който екипът на НДК ще се старае да спазва.

Повече за "Ива е онлайн"

  • авторски спектакъл на Ива Тодорова
  • постановка: Стоян Радев
  • сценична среда: Момчил Алексиев, Елица Георгиева
  • музика: Емилиян Гацов-Елби

След грандиозния успех на моноспектакъла „Приятно ми е, Ива!“, удостоен с множество награди, актрисата Ива Тодорова и режисьорът Стоян Радев ни отправят нова покана. Този път „Ива е онлайн“.

Героинята отново е сама на сцената, в свят, изпълнен с истории, спомени, трагични и комични ситуации. Дигитален и реален свят, от който зрителят не желае да си тръгва, защото го усеща уютен, абсурден или взривно смешен като собствения си живот.

„Аз пиша трагедии, а хората се смеят“, казва Ива в едно интервю.

Нейните спектакли не могат да се разказват, това са представления за всичко. Този път темата е любовта, но дали любовта може да бъде тема на представление, дали отново остава недосегаем, необясним светлинен миг, или е непрестанна ежедневна грижа за другия, себе си и света?

Две награди „Икар“ – за драматургичен текст и за най-добро представление за 2022 г., номинация „Аскеер“ 2022 за моноспектакъл, както и две номинации „Икар“ 2022 – за водеща женска роля и за режисура.

Билети на касите на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА