Last news in Fakti

21 Април, 2024 08:11 3 726 7

Голям български античен град вече е с туристическа инфраструктура

  • античен град-
  • хераклея синтика-
  • инфраструктура-
  • туризъм

Това е Хераклея Синтика в Рупите

Голям български античен град вече е с туристическа инфраструктура - 1
Снимка: БГНЕС

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура. За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект, чийто първи етап е на финалната права, уточнява БНР.

Само преди дни Хераклея Синтика отново беше отворен за посетители. "Това, което успяхме да направим е да консервираме по-голямата част от структурите, открити от археолозите, друго важно е, че успяхме да изградим достъпна туристическа инфраструктура, разказа за "Рано в неделя" ръководителя на проекта Катя Стоянова:

"В момента обектът е на 80% достъпен. Всичко най-интересно от него може да се види по изградените пешеходни пътеки, наблюдателни площадки, възможности всичко това да се разгледа и от високо, каза още Стоянова.

"Има поставени и силиконови фигури, нещата открити тук са в голямата си част автентични, затова се постарахме да не надграждаме с изкуствени обеми - това е като нашата политика за опазване на този обект.

Това, което правим в базиликата е сценография. "Ние разказваме историите от Хераклея Синтика чрез методите на съвременното експониране, показваме строително скеле от римско време и сме представили момента от възстановяване на базиликата от първото земетресение, преди второто фатално за града, показваме какви са били строителните технологии тогава на римски архитекти и строители, допълни още Катя Стоянова.

Тя разказа и какви са били подготвените събитията в градската базилика на Хераклиея Синтика досега и какви бъдещи планове имат.

Катя Стоянова поясни още, че колонадата е направена достоверно по проучвания на археолозите, тя е от оригинални колони, паднали при земетресението и намерени тук на място и техни копия, изработени от мрамор, добиван от същата кариера, където се установи, че са добивани материали за тези колони, каза Стоянова.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мите Петричкио

    4 9 Отговор
    Камъняци. Друго нищо.
  • 2 БеГемот

    7 4 Отговор
    Това не е античен български град а античен римски град...

    Коментиран от #4

  • 3 Здрасти

    0 7 Отговор
    Каманяк ней ми каманяк. Достройте сградите, не е нужно всичките, но да има образци, нека се види реално, не като отидеш на подобно място и да гледаш само къща във вид на каменна ограда.
  • 4 македон

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "БеГемот":

    Абе мульо да си чул за Херкулес , за древна Македония за народа синти от Илирия , за градът на македонските крале ( василевси ) , за Александър Македонски и неговият поход към Персия ? Какви българи , какви пет лева за мазна баничка с айрян за закуска ?

    Коментиран от #5

  • 5 промито маке

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "македон":

    така така кажи им и за големия взив как сте го създали вие макетата за да има каде да живет хора на тая планета и как ви се е родил син исус христос македонски … давай разкажи цялата македноска история от преди създаването на света да научим ние невежите за вашата древна цивилизация на 24 000 години!

    Коментиран от #6

  • 6 Соваж бейби

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "промито маке":

    Виж сега гърчулята много са лъгали, понеже са имали писменост!После са отворили работа на историци и археолози да кажат за какво лъжат ,макетата са като гърчулята избиват и те големи комплекси понеже едно време в кьоравите времена ,невежи хора и без образование е нямало закони за плагиатство .За Исус едно е истина не е европеец нито българин по описание къде се е пръпнал въпреки че е спорно и днес съществуването му ,там хора с по палава фантазия си вяра
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.