Last news in Fakti

1 Април, 2014 16:35 1 858 0

Визуален артист посвети изложба на Кольо Карамфилов

  • велизар димчев-
  • кольо карамфилов-
  • изложба-
  • уникредит студио-
  • "голо око"-
  • фондация "стоян камбарев"-
  • лондон

Младият Велизар Димчев представя живописни платна, рисувани през последните месеци в Лондон, където вече живее

Изложбата „Голо око“ на визуалния артист Велизар Димчев ще бъде представена в четвъртък (3 април) в Галерията за модерно изкуство УниКредит Студио. Младата надежда на Фондация „Стоян Камбарев” посвещава проекта си на отишлия си без време култов художник Кольо Карамфилов.

Това ще е десетата изложба в УниКредит Студио. За краткия период от откриването си в началото на 2012 г. галерията стана предпочитано място от млади творци да представят съвременно изкуство. Тя се намира на ул. „Княз Александър 1“ 12 (срещу Телефонната палата) и е отворена за посетители, без вход.

Миналата година визуалният артист Велизар Димчев бе номиниран за най-престижното отличие за млади български творци - Награда за изкуство „Стоян Камбарев”. А неговата награда вече е реализирана – самостоятелната изложба „Голо око“ в УниКредит Студио.

Изложбата представя живописни платна, рисувани през последните месеци в Лондон, където живее, работи и твори от близо година Велизар Димчев. Това са картини, вдъхновени от наблюдението на вселената, която човешкото око и познание могат да достигнат с телескопи като Хъбъл например. По-голямата част от тях са действително съществуващи или частично променени съзвездия, мъглявини, галактики и други.

Проектът се посвещава на големия български художник Кольо Карамфилов, който е един от откривателите на  Велизар Димчев. 

Младият български артист бе забелязан от Фондация „Стоян Камбарев” и УниКредит Студио заради изключителната му креативност и силно развития му личен художествен начин на работа в широк спектър на изобразителното изкуство - живопис, графика, пластики, видео инсталации.

Велизар Димчев e роден в Пловдив, където завършва живопис в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, а след това и магистърска степен в класа на проф. Андрей Даниел в Национална художествена академия. Бил е резидент на Cité Internationale des Arts, Париж през 2007 г.

Досега в работите на Велизар ясно различими са две основни линии на творчество, които осезаемо вълнуват младия автор. Едната е свързана с Franky, измислен герой с геометризирана минималистична визия, ясно визуализиращa падението, стреса, капана и глобалната схема. Втората му посока на работа е свързана с живописни портрети на популярни или измислени личности. В тези портрети отново го вълнуват социални и психологически деформации в душата на съвременния човек, изразени с ясна и почти гротескна мутация на физиономиите.

Ценителите на изобразителното изкуство с нетърпение очакват откриването на изложбата в „УниКредит Студио“, за да се потопят в новата вселена на Велизар Димчев, която да им разкрие една напълно нова посока на творческите му търсения. Изложбата „Голо око“ може да бъде видяна от 3 април до 7май.                                                                   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА