Last news in Fakti

18 Април, 2014 11:38 1 198 0

Габриел Гарсия Маркес почина

  • габриел гарсия маркес

Детството си прекарва със своите баба и дядо. Дядо му е полковник и вместо приказки му разказва истории от гражданската война. Баба му пък му разказва истории за духове, суеверия, поличби

Известният колумбийски писател Габриел Гарсия Маркес почина в дома си в Мексико сити, съобщиха световните агенции.

През последните месеци той рядко се появяваше на публични места. В началото на април той беше приет в болница, за да се лекува от бронхоплевмония и обезводняване.

Миналата седмица беше изписан, но здравето му е било много крехко, заради напредналата му възраст, отбелязват близки до семейството.

Той се прочу като умел разказвач на стила магически реализъм. Написаният през 1967 г. роман „Сто години самота“ беше продаден в над 30 млн. екземпляра. Творбата му донесе Нобелова награда през 1982 г.

През 1989 г. е забелязано раково образувание на дробовете му. През 1999 г. Габриел Грасия Маркес е диагностициран с лимфома - рак на лимфните жлези. Той претърпява 2 тежки операции; химиотерапията, на която е подложен в болница в Лос Анджелис, се оказва успешна и болестта изглежда излекувана.

Роден е на 6 март 1927 г. в Аракатака, Колумбия, известно като банановото пристанище на Карибско море. Детството си прекарва със своите баба и дядо. Дядо му е полковник и вместо приказки му разказва истории от гражданската война. Баба му пък му разказва истории за духове, суеверия, поличби и свръхестествени явления.

Сред литературните шедьоври на Маркес, които му донесоха световна известност, са „Любов по време на холера" и „Сто години самота". Той е смятан за един от най-големите испаноезични писатели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА