Last news in Fakti

24 Април, 2014 13:40 1 980 1

Войната е временна - киното е вечно

  • седмица на съвременното украинско кино-
  • украйна-
  • софия-
  • посолството-
  • дома на киното-
  • филми-
  • данил вулицки-
  • виктор андриенко

В София тази вечер започва първата Седмица на съвременния украински филм

Войната е временна - киното е вечно - 1
Работен момент от снимките на "Параджанов", афиш за "Иван Силата" и кадър от "Исталгия"

Войната е преходна – изкуството е вечно и именно то е начинът хората да намерят път едни към други. В това вярва Данил Вулицки, генерален директор на Националната кинематека на Украйна във времена на кръстопътни изпитания за страната му. Той, заедно с още неколцина видни кинематографисти – негови сънародници, е в България за откриването на първата Седмица на съвременното украинско кино.
Украинското посолство в София се оказва пионер в световен мащаб в организацията на подобно културно събитие в момент, когато потомците на Тарас Шевченко отчаяно се нуждаят да покажат, че са част от Европа и носители на специфична европейска култура. Именно на 200-годишнината от рождението на големия поет, художник, пътешественик и бунтар Тарас Шевченко е посветена филмовата панорама, която ще се открие довечера в 20.30 часа в Дома на киното с документална продукция за експедицията му в Аралско море. Но за това малко по-нататък...

Идеята за Седмица на съвременното украинско кино в София датира от август миналата година и принадлежи на българския режисьор Васил Барков. Той е роден в българското бесарабско село Суворово в Украйна и след като открива възможността да следва в историческата си родина, изоставя бляскавата перспектива да стане капитан на презокеански лайнер. Напуска Морския университет в Одеса и записва филмова и театрална режисура в софийския НАТФИЗ. Барков е автор и режисьор на повече от десет документални и игрални ленти, сред които „Славата на България” с Джоко Росич в главната роля и „Последно пътуване” с Васил Михайлов.

Именно от него Факти.бг научи, че много скоро първата украинско-българска филмова копродукция много скоро ще стане факт. Тя се нарича „Сняг“, вплита в сложен възел драматичните съдби на двама братя и сред звездите в него са нашите актьори Ованес Торосян, Красимир Доков и украинският киноас Владимир Ямненко. Творбата ще има своята бг премиера през октомври.

Факт е, че редовият българин не познава украинското кино, той едва ли си дава сметка, че класикът Александър Довженко всъщност е украински режисьор, а значителна част от творчеството на големия Сергей Параджанов – кинематографиста-дисидент, пред когото благоговеят Фелини, Антониони, Годар и Куросава, е създадено в Киев. Тяхната школа е витална и днес. По инерция от епохата на Съветския съюз родният зрител обаче е склонен да поставя под общ знаменател филмовата продукция на бившите републики, изключвайки евентуално от общата маса само колоритното грузинско кино. Крайно време е това да се промени. Актуалният филмов форум е стъпка в правилната посока.

Киното в Украйна е живо, пъстро, многожанрово и любопитно, уверява друг от гостите на събитието – известният режисьор и продуцент Виктор Андриенко. Той се надява по време на Седмицата българската публика да открие, че в страната му има и друг свят освен този на разбунените площади. Размирните събития в държавата не са рефлектирали върху тази програма. Самият той ще представи у нас филма си „Иван Силата“ - историческа драма за цирковия артист Иван Фирцак, който през 1928 година е признат за най-силния мъж на планетата. За творбата му, перфектно осъществена и технически,  вече се говори, че е „украински филм с американски звук“.

И все пак притегателната сила на Европа и проевропейската ориентация на голяма част от украинската интелигенция вече влияят осезателно върху процесите в седмото изкуство. Там монополът е разрушен. „Доскоро основният филмов пазар беше поръчван от Русия. Докато миналата година моята киностудия осъществи 7-8 копродукции с Полша, България и други европейски държави и само една с Русия – уточни за Факти.бг Данил Вулицкий. - Руски пари са се вливали и ще се вливат в нашето кино, но вече не всичко ще се определя от тях“.

Виктор Андриенко също подчерта, че страната му ще разчита повече на европейския, отколкото на руския пазар в това отношение, което ще доведе до създаването на продукции, които ще бъдат разбирани универсално навсякъде по света, а не регионално само в Русия и бившите й сателити...

Вече е факт сътрудничеството между Украйна, България, Грузия и Германия в мегапроекта „URSUS“ (в превод от латински – мечка), за който украинските кинаджии си пожелават да донесе Голямата награда Сребърна мечка от Берлинале. Дано пък.

Украинските кинотворци искат създаването на специален фонд за развитие на съвместни проекти, от които след това ще могат и да печелят, защото навсякъде намирането на финансиране е проблем. Продуцентът Дмитро Колесников дори лансира идеята за него да се отчислява процент от печалбите на алкохолния бизнес...

Прожекцията за откриването на Седмицата на съвременното украинско кино тази вечер ще бъде с вход свободен, а следващите дни – може би с билети на символични цени. След изтичането на финалните надписи са предвидени срещи и дискусии със създателите на лентите. А посланикът на Украйна в България Негово превъзходителство Микола Балтажи обеща екипът му да направи всичко възможно форумът да се превърне в традиция.

Ето какво от последните достижения на украинското седмо изкуство ще могат да видят родните киномани в Дома на киното:

„Шевченко. Експедицията“ - 24 април, 20.30 ч.
Годината е 1848. По Аралско море заминава шхуната „Св. Константин“. На борда е големият украински поет, художник и бунтовник в изгнание Тарас Шевченко. В трудните условия на експедицията той се разкрива като пътешественик, етнограф и приятел. Филмът представя документи от епохата, коментари на експерти и едновременно с това пресъздава с впечатляваща увлекателност атмосферата на експедицията.

„Иван Силата“ - 25 април, 19.00 ч.
Прототип на главния герой е цирковият изпълнител – украинецът Иван Фирцак, който през 1928 г. е признат за най-силния човек на планетата. В пика на кариерата си той престава да работи в чужбина и се завръща в родината. Филмът проследява отделни страници от живота на Иван. Заснет е по мотиви от книгата на Александър Гаврош „Невероятните приключения на Иван Силата”.

„Параджанов“ - 26 април, 19.00 ч.
Копродукция с Грузия, Армения и Франция. Режисьорът Сергей Параджанов е автор на филми, обявени за гениални. Тоталитарният съветски режим обаче го вижда като опасно свободен човек. Само непоколебимата обич към красотата във всичките нейни проявления му помага да преживее годините на затвор, изолация и забрава. В главните роли са известните актьори Серж Аведикян и Юлия Пересилд.

„Исталгия“ - 27 април, 19.00 ч.
Копродукция с Германия и Сърбия. Филмът разкрива три сюжетни линии, три любовни истории, в три европейски града – Мюнхен, Киев, Белград...

„Лука“ - 28 април, 20.30 ч. 
Копродукция с Беларус. В основата на биографичната драма е съдбата на големия хирург и свещенослужител Валентин Феликсович Войно-Ясенецки (св. Лука). Той е имал мъзможността да представя картините си в най-добрите галерии на света, но става лекар на простолюдието, архиепископ и жертва на политически репресии. Благодарение на него хиляди хора продължават да живеят, но да спаси единствената жена, която обича повече от живота си, той така и не успява...

На 7 и 8 май филмите "Шевченко.Експедицията", "Параджанов" и "Иван Силата" ще бъдат представени и в зала "Европа" на Доходното здание в Русе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 3 Отговор