29 Май, 2014 12:29 3 459 0

Васил Михайлов в нова версия на филма "Дърво без корен"

  • "дърво без корен"-
  • васил михайлов-
  • рузие хасанова-
  • филм-
  • нова версия-
  • късометражна

Късометражната екранизация по Хайтов този път се занимава не с насилственото погражданяване, а с емиграцията в чужбина

Нова версия на филм по известната новела на Николай Хайтов „Дърво без корен“ - този път късометражна, ще бъде представена премиерно от продуцентската компания „Кинематограф“ на 3 юни от 21.00 ч. в известен столичен клуб. След прожекцията на лентата, чиито режисьор е Рузие Хасанова, на сцената ще се качи и част от актьорския екип, който включва големия Васил Михайлов и Стефан А. Щерев. През техния поглед публиката ще се потопи по-пълно в атмосферата на тази история за самотата и изгубеното чувство за принадлежност.

Филмът „Дърво без корен“ е адаптация по едноименния разказ на обичания български автор Николай Хайтов. Сюжетът за възрастния човек, „присаден“ от свободния живот на село на урбанизирана градска почва, е познат на кинолюбителите и от пълнометражната версия на режисьора Христо Христов от 1974 г. с Никола Дадов, Невена Коканова и Марин Янев в главните роли.

Сега, в актуалната творба на Рузие, чрез историята на главния герой Гатьо Игнатов - български пенсионер, който живее със сина си и семейството му в Германия, се разглеждат две наболели теми от съвременния живот: остаряването и емиграцията. Хасанова представя борбата с приспособяването в една непозната среда и съпровождащите я чувства на несъвместимост, самота и носталгия по дома, а просветлението идва неочаквано с получаването на писмо от родината.

Целта, която Рузие Хасанова си поставя да достигне чрез филма, е не да противопоставя своите герои. Вместо това тя поставя под наблюдение емоционалните перипетии, през които преминава един човек, който не принадлежи в Германия и желае да се завърне в България, докато синът му и неговото семейство са намерили своето място в тази чужда за него страна.

Самата Рузие Хасанова напуска България, когато е на 18 години, за да преследва мечтата си за кариера във филмовия бизнес. Вече 15 години тя продуцира филми в Лондон и успехът я застига още с нейния дипломен проект Glashedy. Тя печели награди и участия в много  фестивали както с работата си като независим продуцент, така и с тази в студио Hanway Films. Режисьорската й биография включва няколко късометражни филма, музикално видео, а вече в процес е и създаването на дебютния ѝ пълнометражен филм Radiogram.

Трейлър на новия „Дърво без корен“, както и повече информация за събитието можете да видите на сайта на Кинематограф.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА