9 Юни, 2014 11:38 2 167 0

Да погледнем Вили Брант с други очи

  • издателство сивас консултинг-
  • вили бранд-
  • с други очи-
  • световният гамбит

Поредна книга разкриваща кухнята на голямата световна политика

Да погледнем Вили Брант с други очи - 1
Снимка: издателство СиВас Консултинг

Издателската програма "Световният гамбит" подготви за печат българското издание на книгата "С други очи. Опит за представяне на политиката и личния живот на Вили Брант" (Verlag J.H.W. Dietz Nachf.) в превод на Майя Стефанова.

Автор на книгата е най-големият син на Вили Брант. Проф. д-р Петер Брант e ръководител на Катедрата по най-нова история на Университета в Хаген и директор на Института по констиционноправни науки.

Той си спомня за своя баща и политик, който през 80-те години е една от най-оспорваните личности в Германия.

Той пише и за сърдечните, но не лесни отношения между двама „опърничави" мъже.

Заедно с Конрад Аденауер и Хелмут Кол, Вили Брант е един от най-големите германски канцлери.

Противоречието между националния патриот Брант и убедения европейски федералист Брант е само привидно. Още в изгнание той вижда бъдещето на континента в икономическо и политическо обединение. За него нацията е пропита от ценности и чувства съобщност с общо съзнание и начин на общуване. Суверенната национална държава от стария вид не би трябвало непременно да бъде съхранена. Той е готов да я замени за здраво свързана „Европа на народите", нещо като Съединени щати на Европа, в която всяко отделно държавно образувание ще запази своя национален характер...

Неговите „Спомени", излезли малко преди прелома от 1989/1990 г., завършват с констатацията, че „истинското удовлетворение" на неговия живот е това, което е дал за „съзвучието между името Германия, понятието мир и перспективата за свободна Европа". Ако зачеркнем „Германия", изречението губи своя смисъл.

Петер Брант

„Германец до мозъка на костите, европеец по убеждение и гражданин на света по призвание."
 

Фелипе Гонсалес

Това  е поредната книга на издателство СиВас Консултинг, с която навлизаме в света на голямата политика. Издателската програма "Световният гамбит" включва книги от или за личности и събития от световната политическа и икономическа сцена, които са оказали изключително влияние върху международните отношения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА