Last news in Fakti

22 Август, 2014 12:20 1 998 4

Самолет от държава с ебола предизвика напрежение в София

  • самолет-
  • ебола-
  • напрежение-
  • софия

Според здравното министерство няма риск от зараза със смъртоносния вирус

Самолет от държава с ебола предизвика напрежение в София - 1
Снимка: АП/БТА

София ще приеме самолет от Нигерия, въпреки че Малта и Финландия са му отказали достъп заради случаите на ебола в африканската държава, съобщи вестник "Сега".

Машината с нигерийски екипаж се очаква да кацне за ремонт до края на седмицата и това създава напрежение сред екпите на "Луфтханза техник - София". Министерствата на транспорта и на здравеопазването са дали "зелена светлина" с аргумента, че няма риск от зараза със смъртоносния вирус, от който в Африка починаха вече 1350 души за 8 месеца. По информация на МЗ в Нигерия са регистрирани само 10 случая. В началото на август организацията "Лекари без граници" предупреди, че заразата може бързо да стигне до Европа.

От министерството на транспорта увериха, че и при излитането от африканската държава, и при кацането у нас пилотите ще минат през всички видове контрол на летищата, включително и през термокамери, които засичат хората с висока температура.

Няма абсолютно никакъв риск от самолета, заяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му вирусът не може да се предаде при ремонта, а най-вече чрез кръв, слюнка и пот. Нужен е и директен контакт с болни. От здравното министерство обясниха, че основен източник на заразата е само болен с разгърната клинична картина чрез различните телесни течности. Други начини на предаване - обикновен контакт, въздушно-капков път, чрез насекоми - не са регистрирани.

"Да, очакваме самолет от Нигерия", потвърди Цвета Миланова, ръководител "Човешки ресурси" в "Луфтханза техник - София". Тя успокои, че здравното министерство е уведомено.

"Отговорът е, че няма забрани за полети и пасажери от Нигерия. Увериха ни, че не е необходимо да взимаме извънредни мерки. Но заради сигурността и спокойствието на нашите служители ще обработим самолета с химикали старателно", обясни още Миланова.

От МЗ обяснили, че сапунената вода и познатите дезинфектанти работят срещу вируса.

Авиокомпаниите започнаха да променят полетите си до рисковите държави. В Air France върви подписка, в която искат прекратяване на полетите на компанията им до държавите, в които има епидемия. Emirates Airline е анулирала столицата на Гвинея. British Airways спря всички полети до Сиера Леоне и Либерия до 31 август.

106 нови случая на починали от ебола са регистрирани на 17 и 18 август в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея, съобщи Световната здравна организация (СЗО). От избухването на епидемията през декември са починали 1350 души, а заболелите са 2473. Най-сложна е ситуацията в Либерия, там за два дни са починали 95 души.

В столицата Монровия полицията откри стрелба срещу протестиращи заради въведената карантина. Ранени са четирима, сред които и дете. Досега няма одобрени лекарства и ваксина срещу вируса. Американецът д-р Кент Брантли, който се разболя в Африка, вчера излезе от болницата в Атланта, предаде Си Ен Ен. Той получи първите дози от експерименталното лекарство "ЗМап".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българче

    4 0 Отговор
    Осигурете им и екскурзия из страната. За пари всичко правят нашите управници. Никой не ги иска, ДАЙТЕ ГИ НА НАС. Болести, убийци, всичката паплач на земята събираме.
  • 2 една луда

    3 0 Отговор
    А защо не си го приемете в Германия, там да не е затворила Луфтханза?
  • 3 mitko mitov

    1 0 Отговор
    извънредни мерки трябва да се вземат задължително при кацането на самолет от заразена с вируса страна ,при положение че няма лекарство срещу тази зараза,да не би другите са по-глупави та са отказали кацане на самолета.
  • 4 Няма значение

    0 0 Отговор
    Не мога да повярвам колко алчни хора има. Готови са да жертват толкова много невинни хора за пари. Американците не остават по-назад. Те са в центъра на всичко. Мисля, че точно те са пуснали Ебола чрез експеримент. Все едно им се струва шега. Не, аз просто нямам думи, за да опиша колко съм потресена. Това, това дори не е човешко, бе хора! Жал ми е за невинните хора със семейства, които е трябвало да преживеят това мъчение и още повече се убеждавам, че ВСИЧКО Е ЕДНА ГОЛЯМА ИЗМАМА. ЦЕЛТА НА АМЕРИКА Е ДА УПРАВЛЯВА ВСИЧКО И ВИНАГИ ЩЕ Е ТАКА. ПОЛИТИЦИТЕ, ПРЕЗИДЕНТИТЕ И ВСИЧКИ В ТАЗИ ОБЛАСТ НЕ СА НИКАКВИ ХОРА. ЖАЛКО Е ЧЕ ЖИВЕЕМ В ТАКЪВ СВЯТ! ИМА ЗАЩО МАЛТА И ФИНЛАНДИЯ ДА СА ОТКАЗАЛИ! ИСКА МИ СЕ ТОВА ДА НЕ Е РЕАЛНО, НО Е! И ЗА ВСИЧКО СА ВИНОВНИ АМЕРИКАНЦИТЕ! И НЕ ИСКАМ НИКОЙ ДА МИ СЕ ''ОБЯСНЯВА'', ЧЕ ТОВА НЕ Е ПО ТЯХНА ВИНА. ИЗГЛЕДАЙТЕ ФИЛМЪТ ''ЗАРАЗА''. АЗ, АЗ ПРОСТО НЕ ЗНАМ. ОТ ТОЛКОВА 'МИСЛЕЩИ ХОРА' ДЪРЖАВАТА НИ ЩЕ ЗАГИНЕ. ДА НЕ МИСЛИТЕ, ЧЕ СЛУЧАЙНО Е ОТ АФРИКА? ИЛИ ПЪК ТЪПОТО ОПРАВДАНИЕ ЗА РЕМОНТ. НЕ МОГА ДА ПРОУМЕЯ КАК ИЗОБЩО ЧОВЕК МОЖЕ ДА Е СПОСОБЕН НА ТАКОВА НЕЩО. ДА ОБОБЩИМ ''БЕЗОБИДНАТА СИТУАЦИЯ'' : АМЕРИКА ИСКА ДА Е НАД ВСИЧКИ. ЕКСПЕРИМЕНТИРА С ВИРУСЪТ И СЛЕД ТОВА ГО РАЗПРОСТРАНЯВА, ЗА ДА ''ОТСТРАНИ'' МАЛКИТЕ ИЛИ НЕДОРАЗВИТИ СТРАНИ ЗА ИКОНОМИКА. НИЕ НЕ СМЕ ЛИ ХОРА? АЗ, ПРОСТО НЕ ЗНАМ КАК ТЕЗИ ХОРА СПЯТ СПОКОЙНО. И НЕ МОГА ДА ПРОУМЕЯ ПО КАКЪВ НАЧИН ВИЖДАТ НЕЩАТА, КАТО ПРАВИЛНИ. НО ЕСТЕСТВЕНО, ВСИЧКО Е ТЕАТЪР И НИКОГА НЯМА ДА СИ ПРИЗНАЯТ ПОДОБНО НЕЩО. ЖАЛКО Е ЧЕ ТАКИВА ЧУДОВИЩА ПЕЧЕЛЯТ И ВИНАГИ ЩЕ Е ТАКА, ЗАРАДИ ГЛУПОСТТА НА НАРОДА. АЗ СЪМ ШОКИРАНА. НАИСТИНА НЕ ЗНАЯ КАК ДА РЕАГИРАМ НА ТАЗИ СИТУАЦИЯ. ТОВА Е ПРОТИВНО, НЕПОЧТЕННО, ЧУДОВИЩНО, ГРЕШНО, НЕЧОВЕЧНО(!).