Last news in Fakti

3 Септември, 2014 10:39 1 260 0

СЗО: Светът подцени епидемията от ебола

  • сзо-
  • ебола-
  • епидемия-
  • африка-
  • сиера леоне-
  • либерия-
  • конго-
  • маргарет чан

Разпространението на опасното заболяване изпреварва действията на лекарите

СЗО: Светът подцени епидемията от ебола - 1
генералният директор на СЗО д-р Маргарет Чан. Снимка: Синхуа/БТА

Рискът от избухване на епидемия от ебола е бил подценен, заяви генералният директор на Световната здравна организация Маргарет Чан, цитирана от Лента.ру и АФП.

Преди 40 години огнища на смъртоносното заболяване са били наблюдавани в отделни райони на Африка, но сега хората пътуват повече по света, което е довело до нова, по-мощна епидемия, заяви на пресконференция Чен.

Проблем, според главата на СЗО, е и продължителността на карантината, която в случая с вируса на еболата е 21, а не 3 дена, както е при повечето други заразни болести. Трудно е хората да бъдат държани в изолация за толкова продължителен период, отбелязва тя.

На свой ред специалният координатор на ООН по проблемите, свързани с ебола – Дейвид Набаро, призна, че разпространението на вируса изпреварва действията на лекарите.

Шефът на хуманитарната организация „Лекари без граници“ Джоан Лиу, заяви днес в централата на ООН, че разпространението на вируса може да бъде спряно, само ако развитите държави изпратят повече специалисти в Западна Африка, предаде „Ройтерс“.

Благотворителните организации и властите на страните от региона не са в състояние самостоятелно да се справят със ситуацията и да спрат епидемията, подчертава Чан.

Епидемията на вируса ебола започна през февруари тази година в Гвинея, след това се разпространи в съседните Сиера Леоне, Либерия и Нигерия. На 25 август стана известно, че опасното и в повечето случаи смъртоносно заболяване е стигнало до Конго и Сенегал.

Поради липса на места в претъпканите центрове за лечение в Либерия и Сиера Леоне болни продължават да умират в извънболнична среда, което увеличава рисковете от заразяване - силно заразните трупове гният дори по улиците.

По последни данни на Световната здравна организация, вирусът вече е взел 1552 жертви, като около 700 от тях са в Либерия, а са регистрирани над 3069 случая.

Според СЗО при сегашните темпове на заразяване ще са нужни от шест до девет месеца и най-малко 490 милиона долара (373 милиона евро) за овладяване на епидемията, която може да зарази 20 000 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА