Last news in Fakti

12 Октомври, 2014 22:16 2 952 2

Всеки пети на хемодиализа носи вируса на хепатит

  • хемодиализа-
  • хепатит-
  • кърв-
  • дружеството на нефролозите

На изключително висок риск от зараза са изложени и медицинските служители, които работят с кръв, затова те настояват за безплатно лечение и профилактика

Стряскащи данни обявиха днес от Дружеството на нефролозите. За първи път специалисти по бъбречни заболявания признаха публично, че по време на хемодиализа рискът от заразяване  с хепатит С и В е огромен. Оказва се, че всеки пети пациент на диализа носи вируса на хепатит, съобщи БНТ в свой репортаж.

На изключително висок риск от зараза са изложени и медицинските служители, които работят с кръв. Заразяването най-често става при случайни убождания и некачествени консумативи. Затова нефролозите настояват за безплатно лечение и профилактика на лекарите срещу хепатит В и С.

Когато бъбреците спрат да работят, машинното очистване на кръвта е единственият им шанс да оцелеят. При хемодиализата обаче рисковете от зараза с вирусен хепатит са много по-големи. Доказва го шест пъти по-високата честота на разпространение сред хемодиализираните, с вирусен хепатит са и 22% от бъбречно трансплантираните.

Доц. Валентин Мушеков, началник на отделение по хемодиализа в “Пирогов” обясни, че преди много години е имало повторна употреба на хемодиализатори и мембрана, но сега всичко е за еднократна употреба. Въпреки това, рискът от инфектиране и за пациентите и за медицинския персонал остава сериозен. Според проф. Емил Паскалев, председател на Българското нефрологично дружество, тези рискове имат най-вече случаен характер – ако някои консумативи дадат дефекти.

И според изследване на персонала в няколко центрове за диализа се оказва, че 13%, или всеки осми, има хепатит. Голяма част от работещите в другите центрове не желаят да се изследват, няма и такова изискване. И въпреки че този проблем съществува от години, едва сега от Дружеството на нефролозите настояват за безплатно лечение и профилактика.

„Това за първи път се оповестява в такъв мащаб като проблем сред нас и във връзка с това, че следващата година на ниво ЕС ще имаме лечение, което ще е дефинитивно, т.е. за пълно излекуване и то за кратък период от време“, каза проф. Паскалев.

Появата на медикаменти, които бързо и окончателно лекуват хепатит С, ще активира в скоро време и други гилдии да признаят рисковете и да поискат защита. Предстои това да стане на конгреса на хирурзите, в същата ситуация са и стоматолозите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Elena Georgieva

    0 0 Отговор
    Съпругът ми почина след 3 години на диализа, като през миналата година се разболя от хепатит В и си отиде...
  • 2 Нефролог

    0 0 Отговор
    Това е поредната псевдосензация, тиражирана от полуграмотни като Паскалев, не заради друго а за да бъде интересен. Повишеният риск от хепатит и други трансмисивни инфекции е известен поне от двадесет години. Големи световни организации отдавна публикуваха гайдлайни за профилактика. Честотата на серопозитивните в хемодиализата в много страни по света достига 50%. А новото лекарство от "ЕС" ??? е някаква нова фантазия. Лечението на хепатит С е трудно и често неуспешно.