Last news in Fakti

20 Ноември, 2014 09:50 1 585 0

Либерия в криза заради ебола - половината население без работа

  • ебола-
  • либерия-
  • безработни-
  • световната банка

Всички страдат от икономическите странични ефекти от тази ужасна болест

Либерия в криза заради ебола - половината население без работа - 1
Снимка Архив АП

Почти половината от работещото население на Либерия, което е имало работа преди избухването на Ебола е било принудено да се откаже от всякакви професионални дейности, сочи проучване на Световната банка.

На много работници им е казано да си стоят по домовете или са загубили работата си, тъй като пазарите са били принудени да затворят.

По-рано, икономист от Световната банка заяви, че се очакваше избухването на ебола да струва на региона около 3-4 милиарда долаара.

Вирусът е заразил около 14 000 души в Западна Африка, убивайки повече от 5000 - 2800 от които в Либерия.

Либерия е една от трите страни, които са най-силно засегнати от ебола страни, наред с Гвинея и Сиера Леоне.

Ана Ревенга, директор на отдела за бедността в Световната банка заяви, че дори и тези, които живеят в отдалечено области на Либерия, които не са били засегнати от вируса "страдат от икономическите странични ефекти от тази ужасна болест".

"Хуманитарните усилия трябва да не се съсредоточават само върху тези, които са пряко засегнати от вируса, но и върху тези, които се намират в най-бедните общности, за които достъпът до пазар, мобилността и осигуряването на храните продължава да се влошава," добави тя.

Световната банка заяви, че селскостопанският сектор на Либерия се оказва най-устойчив към болестта, но проучване също така установява, че 70% от анкетираните са заявили, че не разполагат с достатъчно пари, за да си позволят храна.

Най-засегнати икономически са самонаетите, според изследването. Около 64% от запитаните в момента са в принудителна безработица (без земеделския сектор), а преди да избухне епидемията те са се занимавали с някаква дейност.

Малко по-нисък е делът на щатните служители в Либерия, останали без работа - 49%.

По данни на специалистите в Либерия се отбелязва известно понижение на смъртността от опасния вирус. Миналата седмица президентката на страната Елън Джонсън-Сърлийф отмени извънредното положение, въведено  през август с цел да се ограничи придвижването на населението по време на епидемията. Запазва се обаче комендантският час, който ограничава движението на хората от полунощ до 6 ч. сутринта.

Либерийският президент заяви, че страната вече е на крачка от победата в борбата срещу Ебола. "Поддържането на анти-ебола мерки през последните два месеца означава, че в Либерия сега имаме надмощие над вируса", каза тя в изявление.

"Но нашето правителство остава загрижено, че напредъкът в тази битка ще доведе до самодоволство от страна на международната общност. Не трябва да тълкуваме малките победи като окончателна победа -. нищо не може да бъде по-опасно."

Успешното ограничаване на епидемията в някои западноафриканските държави направи мрачните прогнози по-малко вероятни. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА