Last news in Fakti

28 Април, 2015 10:32 2 627 2

Поглъщат ли и УМБАЛ "Св. Екатерина"?

  • поглъща ли-
  • умбал "св. екатерина"-
  • "св. иван рилски"-
  • дечо дечев-
  • д-р минкин-
  • пенков

Добри намерения за реформа или лична вендета стои зад уволнението на директора на УМБАЛ Св. Иван Рилски

Добри намерения за реформа или лична вендета стои зад уволнението на директора на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"? В петък стана ясно, че директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев е отстранен, тъй като вече е започналата процедура по сливане на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и УМБАЛ „Александровска“, което цели оптимизация на административното управление на новата структура. Успоредно се осъществява и  сливането на Детската онкохематология с болница „Царица Йоана – ИСУЛ“.

Лекарите и медицинските сестри от болница „Св. Иван Рилски” скочиха още същия ден на протест в защита на д-р Дечо Дечев. И не без основание, тъй като болницата години наред не е на загуба, а напротив. Така, че така наречената реформа няма логични действия в случая.

Реформата беше обявена изненадващо без да бъдат упоменати подробности. Факти.бг научи, че се предвижда всички девет държавни болници в карето около Александровска да работят с обща администрация, но без да се сливат дейности. В района освен "Св. Иван Рилски" се намират още "Св. Екатерина", "Майчин дом", Инфекциозна болница, Белодробната болница, Педиатричната болница и др.

Идеята на ведомството на Петър Москов е да слее администрациите на девет университетски болници в София. Новината съобщи зам.-министърът Бойко Пенков пред БНТ. Засега единственият ясен ефект е, че ще бъдат съкратени около 350-400 души от администрацията.

"Александровска е с над 100 човека администрация. Майчин дом - с над 100 човека администрация, в "Св. Иван Рилски" са над 50-60 човека администрация. Искаме да обединим административните дейности, това е лично мое предложение, да обединим административните дейности в една. Цялата международна дейност, счетоводни услуги, правни услуги, доставки - всичко това нещо да се случи, болниците да извършват само присъщата за тях работа", обясни Пенков. В никакъв случай обаче няма да се сливат медицински дейности, поясни зам.-министърът.

Идеята е да бъде създаден борд, в който ще влизат директорите на лечебните заведения. "Всички болници създават едно дружество, то се управлява от борд, в който влизат директорите на всички болници и цялата тази неприсъща, немедицинска дейност на болниците се изнася навън", поясни Пенков. Все още обаче няма яснота как на практика ще проработи реформата и как ще се вземат решенията от борда. Ако доставките на всички заведения са общи, също не е ясно дали се има предвид и комуналните услуги, доставките на лекарства и медицински консумативи.

Наред с въпросителните около реализирането на самата реформа не е ясно какви ще са финансовите икономии от създаването на обща мегаструктура, но те със сигурност няма да са достатъчни за покриване на дълговете на болниците, обясни още Пенков. Затова се обсъжда идеята болнични терени и сгради, които не се ползват, да се продадат.

По последни данни общинските и държавните болници имат задължения за около 425 млн. лв. Обсъжда се и възможността да се направи болничен консорциум между областни и общински болници. "Ще предложим да се направи едно доброволно сдружение между тях с една-единствена цел - по-добро здраве за хората в областта и региона. В момента обсъждаме възможностите това да се случи в Бургас, в Хасково. Вече сме говорили с част от директорите и кметовете. Бих желал да се случи и в София-област - със "Св. Анна" и общинските болници наоколо. Много по-добре би било за хората", коментира още зам.-министърът.

Пред БНР д-р Красимир Минкин от болница "Св. Иван Рилски" заяви, че няма логично обяснение за решението на министерството на здравеопазването.
А когато няма логично обяснение, това означава скрити причини, най-често икономически, най-често свързани със зависимости на самия министър. Когато една болница е печеливша, когато е една от най-успешно развиващите се болници, да бъде уволнен директорът, означава, че има скрити правила. Учуден съм, че министър Москов се оказа подвластен на такива лични пристрастия, които са продиктувани от зависимости на министъра. Това уволнение е знаково за цялата страна. Ако проследим хронологията на уволнението на д-р Дечев, имаше на 22-ри април предложение за сливане, на 23-ти април изявление на д-р Дечев, че има икономически интереси, свързани с болницата, а на 24-ти април той вече е уволнен. Тази хронология подсказва икономически причини, свързани с доставката на медицински изделия и на медикаменти. Това е огромен бизнес и в момента, в който някой се противопостави на този бизнес, фирмите могат да си "поръчат главата" на някого, който не е съгласен с политиката им. Не намирам логични обяснения на това уволнение. Тези скрити причини се наричат и мафия. Сливането на болници е да се опита по някакъв начин една губеща болница да се задържи. Друга причина би могла да бъде "Св. Иван Рилски", като една много печеливша болница, да бъде срината.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Загрижен

    0 0 Отговор
    Незнам защо се учудваме, че всички управляващи от прехода(към какво не се знае вече) винаги посягат да реформират или приватизират печеливши предприятия и добре управлявани самостоятелни икономически субекти! Ми той д-р Минкин открито го каза- икономически интерес и зависимости. В коя друга сфера не е така? Костовата приватизация вече не върви! Сега се пипа по-радикално, грубо и без зачитане на общественото мнение, защото никой не се интересува от него! Затова протести и стачки до дупка! Да хвърляш на трудовата борса хора от печелившо предприятие е морално и икономическо престъпление, а ми говорят за намаляване на безработицата - дрън дрън!
  • 2 Мона Пена

    0 0 Отговор
    Болниците са регистрирани като търговски дружества. Да оставим настрана, че това е върховна глупост! Но само един идиот може да си представи, че различни търговски дружества могат да имат обща администрация. Явно идиотът е налице!