Last news in Fakti

28 Март, 2016 08:09 1 304 0

Личните лекари започват ефективен протест

  • лекари-
  • протест-
  • ефективен

Личните лекари в страната започват ефективен протест. Днес ще останат затворени кабинетите в Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол. Всеки следващ ден към тях ще се присъединяват още области. Лекарите са недоволни от здравната реформа, Националния рамков договор с Касата и Националната здравна карта.

Ще има кабинети, които да поемат пациенти с остро възникнали заболявания. Информация за това къде се намират те ще има на вратите на всички стачкуващи. 

Лекарите настояват да не влиза в сила проектът за решение на Здравната каса за "служебен" Национален рамков договор, а да остане в сила действащият в момента.

От сдружението на Джипитата изчисляват, че увеличението на направленията е минимално, а от отпуснатите 2 млн. лв. за общопрактикуващите лекари се падат по 33 лв. на лекар. Българският лекарски съюз ще обжалва в съда проекта за решение на НЗОК, с който ще се допълни сегашният национален рамков договор.

От обявения протест се разграничиха медиците от спешната помощ. Те очакват напрежение в работата си, заради увеличения поток пациенти, които ще се насочат към тях. Премиерът определи протеста като неоснователен.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Ямбол д-р Данаил Ибришимов заяви пред БНР, че на семейните лекари им е омръзнало да обясняват на пациентите защо обещанията от здравното министерство не се изпълняват: На първо място е проблемът, който ще стане с достъпа на пациенти след 1-ви април. Говорим за пари за здравно обслужване, говорим за пари за талони, за консултации, говорим за пари за изследванията, които трябва да бъдат направени, за да се уточни здравословното състояние на хората, говорим за пари за клиничните пътеки, които са неостойностени както трябва. Така че, ако става въпрос за пари, за такива пари става въпрос, не за заплати.

Доктор Ибришимов е категоричен, че протестът ще продължи, докато има резултати: Трябва да стане ясно, че ние всъщност, защитавайки нашите професионални интереси, ние защитаваме основно интересите на нашите пациенти. Мога смело да твърдя, че последните години ние мислим повече за пациентите, отколкото Здравната каса.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА