Last news in Fakti

17 Октомври, 2011 00:07 1 998 0

Глобалното затопляне смалява растенията и животните

  • растения-
  • животни-
  • глобално затопляне

Изменението на климата ще смали растенията и животните. За много видове тази тенденция вече е налице. Промените могат да се изразяват не само в големината, но също така и в по-ранно цъфтене на растенията или промяна на периодите на миграция при прелетните птици, обясняват учени в материал публикуван в списанието Nature Climate Change.

Дженифър Шеридън и Дейвид Бикфорд от Националния университет в Сингапур изследват влиянието на промяната на климата върху размера на животните. По-високите температури и внезапните обилни валежи, могат да забавят растежа и от тази гледна точка „не е изненада, че много растения под влияние на климатичните промени вече са по-малки”, обясняват учени.

Изследването показва, че плодовете на овощните дървета и други растения се смаляват с 3-17% при покачване на температурата на обкръжаващата ги среда с един градус. При морските и безгръбначните животните смаляването е между 0.5% и 4% на един градус. При рибите е между 6% и 22%, а при бръмбарите – 1%-3%. Най-негативно затоплянето се отразява върху саламандъра, който намалява размерите си с около 14% на един градус.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА