Last news in Fakti

20 Август, 2016 20:51 2 054 1

Ракът е водеща причина за смърт в столицата на Тайван за 44-та поредна година

  • тайван-
  • рак-
  • смърт-
  • министерство на здравеопазването-
  • деменция-
  • заболяване
Ракът е водеща причина за смърт в столицата на Тайван за 44-та поредна година - 1

Ракът се класира за водещата причина за смърт в Тайпе за 44-та поредна година. От Министерство на здравеопазването  заявиха, че седем от първите десет причини за смърт са хроничните заболявания.

Общо 17 160 смъртни случая в тайванската столица са докладвани за миналата година, което е увеличение с 1.2 % спрямо предходната година, а средната възраст на починалите от рак – 75 г. е по-висока от средната възраст за страната – 72 г.

Ракът представлява 29.3% от всички смъртни случаи в града, последван от сърдечните заболявания – 13.9%, мозъчните заболявания – 6.7%, пневмонията – 6.6%, диабета – 4.5%, други – 11.4% и смъртните случаи, причинени от травми при злополуки – 2.5%.

Директорът отдела по статистика към министерството Хуан Ли-чун заяви, че данните са доста притеснителни. Те показват, че през миналата година на всеки 105 минути е умирал жител на столицата от рак.

Петте най-смъртоносни видове рак са на белия дроб, на дебелото черво, на черния дроб, на гърдата и на простатата, допълни Хуан.

Директорът призова хората да водят здравословен начин на живот, да се подлагат на редовни профилактични прегледи, да спазват балансиран хранителен режим и да бъдат физически активни.  От изключително значение е контрлоът на теглото и избягване на тютюно пушенето. По думи на Хуан Лий-чун това са мерките, които всеки човек трябва да предприеме, за да намали шансовете да попадне в статистиката.

Данните показват още, че през последната година силно се е увеличил и броят на жените, заболели от съдова деменция. Лий Ий-хан, лекар по обща медицина от МБАЛ Тайпе, на свой ред заяви, че очаква съдовата деменция да се нареди сред водещите причини за смърт в страната. Той допълни, че трябва да се обърне сериозно внимание на това заболяване. По негови думи причината последното да се среща по-често при жените може да бъде фактът, че дамите живеят по-дълго от мъжете, но може да е и свързано с това, че съдовата деменция в немалко случаи е в резултат на други хронични заболявания.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    0 0 Отговор
    ихаа 75г средна възраст
    тук рано ни уморяват