22 Януари, 2017 15:00 10 087 3

7 ефекта от НЕмиенето на косата с шампоан

  • коса-
  • грижа-
  • миене-
  • шампоан
7 ефекта от НЕмиенето на косата с шампоан - 1
Снимка: Shutterstock

За “невероятните ползи” от НЕмиенето на косата слушаме от много и различни места, но с какво са подплатени тези твърдения? Блогъри, актриси, коафьори и модели се опитват всячески да ни убедят, че трябва да разредим миенето на косата и че колкото по-рядко я мием, толкова по-здрава и красива ще е тя. Да, ама не!

Ако честото миене отмива естествения себум, който защитава косъма и поддържа косата гладка и здрава, то прекаленото натрупване на себум запушва корените на космените фоликули и това може да се отрази негативно върху вашата грива. Все пак се оказа, че НЕмиенето на косата има неблагоприятно въздействие върху скалпа.

В кое от двете твърдения има повече истина не сме напълно сигурни, но ето кои са 7-те негативни ефекта, които ни очакват, ако избягваме редовното влизане под душа без шапка за баня:

1. Врастнали косъмчета
Нали знаете за врастналите косъмчета, които се появяват по краката и бикини зоната след епилация? Е, подобно врастване може да се появи и по скалпа, благодарение на мастните жлези, които отделят себум. Колкото повече време минава между две измиванета, толкова повече себум се наслоява, което запушва порите и води до врастване на косъмчета.

2. Може да се превърнете в магнит за прах
Наслоеният себум действа като магнит за всякакви частици от околната среда, като прах и нечистотии. Може дори да се заблудите, че имате някаква форма на пърхут, но по всяка вероятност това са просто прашинки от заобикалящата ви среда.

3. Може да се сдобиете с много и различни аромати
Немитата коса действа като абсорбатор за миризми. И в повечето случаи те не са само приятни… Така, както привлича прахта, мръсната коса е привлекателен “гостоприемник” и за най-различни аромати. Ще си кажете: “Какво пък, нали за това са измислили парфюмите!”. Да, но те не винаги помагат! Освен това една разходка в града в час пик и едно влизане в заведение са достатъчни косата ви да придобие “аромат”, който веднага да поискате да отмиете от себе си.

4. Косата може да започне да пада
Натрупването на себум и запушването на космените фоликули, освен врастнали косъмчета, за съжаление, може да предизвика и косопад. А масажирането на скалпа с пръсти по време на къпане дори подпомага растежа на косата чрез стимулирането на скапла и насърчава кръвообръщението. Така че, ако редовно пропускате миене, то определено не си правите добра услуга.

5. Прави косата да изглежда по-тънка
Омазняването на корените на косата я прави слегнала, така че ако искате да ѝ придадете жизненост, ще се наложи да прибегнете до услугите на шампоана!

6. Липсва блясък
Нали помните като споменахме за праха и частиците, които косата привлича - е, те са основната причина косата да губи своя естествен бласък и обем. Мръсната коса също така е по-суха и не отразява светлината толкова много, пише viewsofia.com.

7. Немитата коса излъчва аромат
Точно както кожата по тялото, така и кожата на главата има мастни и потни жлези. Те стимулират производството на естествени бактерии, които излъчват неприятна миризма. Отново, ако искате косата ви да мирише приятно и да изглежда лъскава и обемна, то просто трябва да я измиете с шампоан.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сульо Пулев

    4 3 Отговор
    Глупости,трябва да се мие просто по нарядко,никой не е казал че не трябва да се мие въобще. От 3 до 7 дни зависи от сезона и типа на косата.
  • 2 Скорпион29

    4 1 Отговор
    Аз започнах да я мия по рядко и сега съм с такъв пърход че си мисля че вали сняг постоянно
  • 3 anonimna003

    1 0 Отговор
    Ако спра дая мия с шампоан, ще ми се напълни главата с въшки 😃😃😃😃😃😃