23 Януари, 2017 09:27 20 849 0

Енергийните вампири - кои са и как да се предпазим

  • енергиен-
  • вампир-
  • енергия-
  • главоболие
Енергийните вампири - кои са и как да се предпазим - 1
Снимка: Shutterstock

Терминът „енергийни вампири“ е метафора за хора, които, съзнателно или не, абсорбират позитивните ти вибрации и те оставят в състояние на стрес, разочарование и тревога без видима причина.

Случвало ли ти се е да почувстваш странно емоционално изтощение след разговор с някого? Случвало ли ти се е да се чувстваш като Херкулес, сякаш носиш на раменете си целия свят, след като си слушал някой да се оплаква от живота си? Значи познаваш енергийни вампири, които се хранят с твоята енергия.

Кои са енергийните вампири?

Може да е всеки. Членове на семейството, приятели, шеф… Може да е всеки от хората, с които контактуваш.

Как да ги разпознаем?

Ние комуникираме по много повече начини, не само с думи и жестове. Енергийните вибрации са един от каналите за комуникация. Те са резултат от мисли, вярвания и нагласи, които могат да повлияят не само нашия живот, но и емоционалното състояние на другите хора.

Има позитивни и негативни енергийни вибрации. Позитивните носят светлина и оптимизъм, където и да отиде човекът, който ги излъчва. Например, човек с позитивни вибрации ще влияе на емоционалното състояние на околните като е радостен, усмихнат и се шегува. Точно обратното на хората с позитивни вибрации са енергийните вампири.
Енергийните вампири се проявяват в различни форми, но абсорбират твоята енергия и светлина, за да оцелеят или да задоволят егото си.

Ето четири типа енергийни вампири:

1. Доминаторът

Той/Тя се държи приятелски с цел да скрие истинското си намерение, което е да извлече ползите без да дава нищо в замяна. Този тип „вампир“ ще ти казва какво е най-доброто за теб или какви решения трябва да вземеш. Това може да звучи като загриженост, но доминаторът всъщност само те манипулира, за да постигне своите си цели.

2. Безпомощният вампир

Този тип енергиен вампир има песимистичен и негативен поглед върху живота и винаги успява да се оплаче за провалите си, за това колко му/й е трудно да намира решения. Носи със себе си чувство за малоценност и постоянно завижда на качествата и постиженията на приятели и роднини. Обикновено той/тя прави несъзнателно така, че проблемите, които има да звучат като твои проблеми. Това е причината след разговорите с безпомощния вампир да се чувстваш нещастен или разтревожен без видима причина.

3. Следователят

Скептичен, дразнещ перфекционист, който подрива или поставя под въпрос всяка дейност или човек. Колкото повече се опитваш да му докажеш обратното, толкова повече енергия му даваш. Битката е загубена, защото той е винаги прав.

4. Приказливият вампир

Често егоцентричен, той не е в състояние да слуша някого и използва роднините и приятелите си за публика на безкрайните си монолози.

Това са само някои базови примери за енергийни вампири. Понякога може да е трудно да разпознаеш, че някои използва твоята енергия, особено ако се представя за приятелски настроен и мил човек. Най-точният начин да разбереш, че около теб има „вампир“ е като следиш промените в настроението си. Вампирът може да провокира у теб тежко главоболие, прекомерна умора, чувство на вина и несигурност.

Как да избегнем енергийните вампири?

При определени обстоятелства е доста трудно да ги избягваме. Ако се окажат членове на семейството или ако са в ролята на работодател или шеф. Това обаче не значи, че трябва да живееш заобиколен от тях.

Постави ясни граници

Важно е хората да разберат какво харесваш и какво не. Ако поведение или разговор ти причинява неприятни емоции, говори за това, дефинирай граница, защото това ще ти помогне да разделиш собствените си мисли и чувства от тези на другите. Най-вече, така не позволяваш да бъдеш манипулиран или използван, съветва blitz.bg.

Отдръпни се

Въпреки че това може да е трудно решение, ако не чувстваш положително влияние от нечие присъствие, е най-добре тактично да прекратиш връзката, работата или мястото. Да толерираш хора и ситуации, които не те мотивират и не допринасят за щастието ти, само допринася за нещастието ти.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА